Polacy w Szwajcarii

(Forum of Polish Community in Switzerland)
Teraz jest N 23 lis 2014 20:34

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 12:59 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
jak nie rodzinka, to i makowiec i kutie maz pochlonie - bo mak wcina jak prosie obierki - skad mu sie to wzielo to nie wiem, bo mak nie jest tu popularny...

a sledzie z Polski przywleczone?

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:03 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 9000
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
justikar1 napisał(a):
a sledzie z Polski przywleczone?

Nie, kupione we Francji. Lekko podwędzane, ale do śmietany mi to nie przeszkadza.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:05 
Sledzie wedzone w smietanie ? .... dawaj przepis :lol:


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:09 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 9000
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Binnesman napisał(a):
Sledzie wedzone w smietanie ? .... dawaj przepis :lol:

A co skomplikowanego w tym? Kupujesz śledzie (podwędzane). Cebulę obierasz i kroisz w półtalarki, solisz i czekasz aż puści sok. Dodajesz pokrojone jabłko, pokrojone śledzie, można dodać paprykę, kukurydzę z puszki. Solisz, pieprzysz, dodajesz śmietanę i gotowe. Najlepsze z ziemniakami :D
W zasadzie na święta tego nie zrobię, ale będzie ryba w sosie greckim, tylko nie pytajcie jaka ryba, bo kupiłam jakieś mrożone filety i nie pamiętam jak się nazywały (a one mi tego same nie powiedzą :lol: )


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:12 
Przyjmij, ze to Tonga :lol:

Ja sledzie robie podobnie, ale z tymi,ktore wymienilem w poscie przed ...choc czasami mi zal, bo przypominaja mi holenderskie sledzie, sprzedawane na ulicznych straganach :roll:

No coz ... mnie przyjdzie spreparowac pewnie tez kilka potraw :twisted:


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:18 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 9000
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Binnesman napisał(a):
No coz ... mnie przyjdzie spreparowac pewnie tez kilka potraw :twisted:

Biedaku - dasz się zmusić? ;) :D

Jeśli chodzi o moje przygotowania, to naprawdę zakładam plan minimum. Buraki przydałoby się kupić (nie gotowane), a nie wiem, czy trafię w sklepie na takowe (wiem, że są, ale czasem trafić na nie jest problem, bo nie mam w okolicy dużego coopa z bio-produktami).

Poza tym komu by się chciało potem j eść te wszystkie 12 potraw? i resztę? Ech - obżarstwu mówimy stanowcze NIE.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:23 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
Lemina, ale masz niedaleko Aligro, tam nawet pietruszka w korzeniu jest i kapusta kiszona. Buraki niepoddane obrobce tez czesto bywaja :) Jade jutro, wiec zdam relacje co jest :)

U mnie musi byc 12 potraw... To najbardziej intryguje rodzinke - bo nie maja pojecia jak bez miesa da sie kolacje zrobic :)

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:29 
lemina napisał(a):
Biedaku - dasz się zmusić?



Jak sie nie dam, to mi beda wypominac przez nastepny rok :lol:

Nie wiem jak wyjdzie z owym minimum, bo co roku tak zakladam, a pozniej nie moga wygonic mnie z kuchni .... znaczy wstepu tam nie maja :lol:

Buraki kupuje w Migros i widzialem swieze w Balexert bedac ostatnio ... tam tez dorwalem sledzie :D

Pewnie bedzie 12 potraw i mam adzieje, ze bedzie komu je zjesc, bo mnie po calym swiatecznym kucharzeniu i probowaniu jakos tak prawie bokiem wychodzi. ;)
Napewno pierogi i barszcz z uszkami, napewno tez kluski z makiem, rybka w sosie greckim, moze tez druga dla odmiany a'la creme, sledziki tak albo na inny sposob ... jakos przezyje ;) ... licze na to, ze goscie dopisza ... :D


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:30 
justikar1 napisał(a):
Lemina, ale masz niedaleko Aligro, tam nawet pietruszka w korzeniu jest i kapusta kiszona. Buraki niepoddane obrobce tez czesto bywaja :) Jade jutro, wiec zdam relacje co jest :)



Ja moge Ci powiedziec juz dzisiaj co jest :lol:


Jest ser na sernik ... ( serac de laiterie, albo jak wolisz kaserei ziger block) ... tylko, ze sa dwa i to ma byc ten niepasteryzowany :wink:


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:45 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
juz zapisuje, bedzie sernik !!!!
Musze powiedziecm, ze czego jak czego, ale twarogu sie ne spodziewalam :)
Uradowales mnie niebywale Binnesman, az mnie sie geba cieszy... To i ruskie od razu machne :)

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:50 
Tylko sprawdz napis na "metce", bo mjak pasteryzowany do bedzie slony i wyjdzie Ci amerykanski cheescake :lol: ... poza tym ser jest na tyle gladki, ze wystarczy raz go przemielic :wink: ... powinien byc gdziez kolo masla i mozzarelli :lol:


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:52 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 9000
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Do Aligro mi wybitnie nie po drodze jest. A ruskie można zrobić z czymś, co nazywa się Cottage cheese :D

A ciągle mam zakamuflowany słoik ogórków szonych :)

Justikar: od kiedy ryba to nie jest mięso? :shock:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 13:55 
lemina napisał(a):
A ciągle mam zakamuflowany słoik ogórków szonych



Wiesz Lemina ... ja mam troche takich sloikow, bo w Lozannowie na rynku mozna ogorki kupic bez problemu. Gorzej jest z chrzanem w korzeniu, ale mozna wykombinowac, jak sie ma saperke, albo jak ktos akurat z Polandowa zlata ;) ... jakos sie moze umowimy, to Ci i ser podrzuce i sloik kiszeniakow ;)


Ostatnio edytowano Cz 14 gru 2006 14:02 przez Binnesman, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 14:01 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
lemina napisał(a):
Justikar: od kiedy ryba to nie jest mięso? :shock:


He, moze zle ujelam. Ryba to potrawa postna, mieso (wolowe, wieprzowe, drob, dziczyzna) nie. A tradycyjna wigilia jest oparta na potrawach postnych. Ja ryby osobiscie do miesa nie zaliczam, takie przyzwyczajenie :)

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 14:07 
justikar1 napisał(a):
lemina napisał(a):
Justikar: od kiedy ryba to nie jest mięso? :shock:


He, moze zle ujelam. Ryba to potrawa postna, mieso (wolowe, wieprzowe, drob, dziczyzna) nie. A tradycyjna wigilia jest oparta na potrawach postnych. Ja ryby osobiscie do miesa nie zaliczam, takie przyzwyczajenie :)



Jeszcze troche to dojdziecie do dywagacji na temat wyzszosci wegan nad wegetarianami ;)


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 14:08 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 9000
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Binnesman: dzięki - zastanowię się nad propozycją. W zamian mogę oferować kawałek piernika :D

Justikar: uściślijmy :twisted: ryba, to nie potrawa, to mięso (ale sie czepiam, a co mi tam). A postna wigilia to tylko polska tradycja.

Binnesman napisał(a):
Jeszcze troche to dojdziecie do dywagacji na temat wyzszosci wegan nad wegetarianami ;)

E tam - to będzie pokojowa dyskusja :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 14:10 
lemina napisał(a):
Binnesman: dzięki - zastanowię się nad propozycją. W zamian mogę oferować kawałek piernika :D
...


Gdybys dorzucila do tego piernika kubek kawy, to pisze sie :wink:


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 14:13 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
Hehe, Lemina, dla mnie mieso to kawal steka, i nawet encyklopedia mi nie przestawi tego :) Ryba to ryba, (za wyjatkiem sledzia- bo wiadomo ze sledz nie ryba ), a miecho to miecho. Takie kaszubskie (chyba nawet genetyczne) rozumowanie :D

A postna wigilia mnie sie bardzo podoba, jest czyms innym od tego co dookola Polski, i niech bedzie taka jak dlugo sie da :)

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 19:19 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 9000
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Binnesman napisał(a):
Gdybys dorzucila do tego piernika kubek kawy, to pisze sie :wink:

Kubków u mnie dostatek. Kawa też się znajdzie.

justikar1 napisał(a):
Hehe, Lemina, dla mnie mieso to kawal steka, i nawet encyklopedia mi nie przestawi tego :) Ryba to ryba, (za wyjatkiem sledzia- bo wiadomo ze sledz nie ryba ), a miecho to miecho. Takie kaszubskie (chyba nawet genetyczne) rozumowanie :D

Hmm.. Mam wrażenie, że nie tylko kaszubskie ;) Przypomniało mi się jak moja koleżanka, wegetarianka z resztą, pojechała na jakieś spotkanie i było zaznaczone, że ona mięsa nie jada. Więc dostała do jedzenia tylko ziemniaki z surówką. Innym znowu razem dostała rybę z tekstem własnie "przecież ryba, to nie mięso". Jedna z rzeczy jakiej się nauczyłam w Szwajcarii, to jak kogoś zapraszam na obiad, to się pytam, czy wszystko jada. Część właśnie nie jada mięsa, ale rybkę, to jak najbardziej. I weź tu człowieku zgaduj ;)
justikar1 napisał(a):
A postna wigilia mnie sie bardzo podoba, jest czyms innym od tego co dookola Polski, i niech bedzie taka jak dlugo sie da :)

Wszystko jest kwestią gustu i przekonań, a, szczególnie o tych pierwszych, podobno się nie dyskutuje ;) Nie twierdzę, że jest zła taka tradycja - jest to coś innego od tego, co się praktykuje w Szwajcarii. Tak samo jak jest inna kuchnia. Rozmaitość jest fajna i moim zdaniem nie ma nic lepszego, ani gorszego - przy najmniej nudno nie jest :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 14 gru 2006 20:10 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
Ja nawet wysililam sie i mam liste znajomych w excellu, kto czego nie jada, by nie bylo zgrzytow...

Weganow od wege innych nie rozrozniam, ale np dla mojej mamy takowym na pewno podalaby jak nie rybe tu kure - bo kura to juz nie mieso :) Ja nie winikam - dopoki mnie nikt nie zmusza do rezygnacji z mieska - jest ok - a jak zacznie - to tatara zaczynam robic :)

Nie musi byc lepsze czy gorsze - wystarczy ze jest inne od zwyczajnego :)

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 gru 2006 17:13 
Maku nie moglem dzisiaj w miescie sie doszukac ... :twisted:

Wie ktos moze gdzie powinienem szukac ?


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 gru 2006 17:34 
Bernard;

Dziekuje serdecznie za otworzenie szufladki z pamiecia .... rok temu kupowalem mak w sun store ... :lol:

Wielkie dzieki :)


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 gru 2006 17:37 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
ja kupuje w coopie. Op po 300 gram :)

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz 21 gru 2006 20:38 
Tyle, to mnie nie trzeba Jucstikar, ale dziekuje za wskazowke :) .... mnie trzeba do klusek z makiem ... zamiast makowca robie sernik .... choc w Aligro, dzisiaj rano, byl horror z parkowaniem ... :twisted:


Ostatnio edytowano Pt 22 gru 2006 08:57 przez Binnesman, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 gru 2006 08:11 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 9000
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Informacja dla tych, co w okolicach Genewy przebywają i poszukują karpia. Wczoraj widziałam ładne karpie we Francji w Carrefour w Segny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 gru 2006 10:53 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
Binnesman napisał(a):
Tyle, to mnie nie trzeba Jucstikar, ale dziekuje za wskazowke :) .... mnie trzeba do klusek z makiem ... zamiast makowca robie sernik .... choc w Aligro, dzisiaj rano, byl horror z parkowaniem ... :twisted:


a jak sie robi kluski z makiem???

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 gru 2006 15:07 
justikar1 napisał(a):
a jak sie robi kluski z makiem???



Moja babcia robila je na dwa sposoby. Czasami robila z ciasta na domowy makaron, a czasami z ciasta pierogowego. Rozwalkowywala ciasto na cienki placek i kroila go w male kwadraciki. Po ugotowaniu dodawala mak wczesniej przygotowany ( tak jak na makowiec) z rodzynkami, orzechami i miodem. Podaje sie to na cieplo. Nieskomplikowane to to, a dzieciaki uwielbiaja ... dziala na nie usypiajaco ... na mnie zreszta tez :lol:

Kupilem mak ... tak, jak mowilas w Coop :)


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 gru 2006 15:10 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
dzieki, to zrobie na probe, ale po tym, jak mi pan kuchnie zreperuje, bo oczywiscie szlag ja trafil wtedy, gdy jest najbardziej potrzebna. Zlosliwosc rzeczy martwych czy cos???

i mam zagwozdke.. poradzcie co zrobic, bo mamy wujka ktory ryb nie jada, na slodko tez nie lubi, a co poza pierogami i zupa mozna mu dac jako wigilijne???

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 gru 2006 15:13 
Moze kulebiaka, albo salatke jarzynowa ;) ?


Ostatnio edytowano Pt 22 gru 2006 15:16 przez Binnesman, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 gru 2006 15:14 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
a w srodku kapusta z grzybami?

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 gru 2006 15:17 
Kiedys jadlem z farszem serowym, ale nie wiem jak sie go robi ... pamietam, ze pierne bylo i sporo cebuli w tym ...


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 gru 2006 15:17 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 9000
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Takiemu wujkowi możesz równiż zrobić paszteciki z nadzieniem grzybowo-kapuścianym lub tylko grzyowym.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 gru 2006 15:21 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 25 paź 2006 22:52
Posty: 1030
Lokalizacja: Szwajcaria (FR)
Gadu: 817823
paszteciki robie do grzybowej, do barszczu uszka. Dysponuje niestety niewielka iloscia pomyslow, bo pierwszy raz robie sama wigilie, a u mnie w domu to byly glownie ryby na dziesiatki sposobow :)
najwyzej o polnocy bigos mu dam :)

_________________
Przez to ze nie jest latwo - nie jest nudno :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt 22 gru 2006 16:31 
Widzialem dzisiaj ogloszenie na sklepie, na ktorym ktos oferuje makowce.
Piecze na zamowienie, ktore mozna zlozyc telefonicznie lub poprzez e-mail ...


Góra
  
 
PostNapisane: Pn 14 gru 2009 15:05 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 25 lut 2007 17:06
Posty: 1897
Gadu: 0
Czy ktos z Was robi jeszcze dwanascie tradycyjnych dan na wigilie? Oczywiscie nie wliczajac do potraw np. chrzanu, czy majonezu :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 21 gru 2009 09:05 
Offline
Domownik
Domownik

Dołączył(a): Śr 16 sie 2006 10:06
Posty: 494
Lokalizacja: ZH
dunka napisał(a):
Czy ktos z Was robi jeszcze dwanascie tradycyjnych dan na wigilie? Oczywiscie nie wliczajac do potraw np. chrzanu, czy majonezu :wink:


W Polsce tak, tutaj nie, bo nie ma tego potem komu zjeść

_________________
O matko!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re:
PostNapisane: Pn 21 gru 2009 14:38 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 11 wrz 2009 21:07
Posty: 107
Lokalizacja: Basel
Gadu: 42979803
skype: alicja.borgelt
:lol: [quote="aleksandra"]Lemina a moze placek z czerwonym winem cynamonem i czekolada???? 8)
Ummm, pychotka!!!
Bardzo fajny i łatwy przepis. polecam gorąco.
Ja wypróbowałam z olejem zamiast margaryny ( dobre pół szklanki) - margaryna nie zawsze jest pod ręką :lol: i też pychotka!!!!!

_________________
Alutka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 05 sty 2010 10:05 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 23 cze 2006 16:07
Posty: 1135
Lokalizacja: BE (Langenthal)
Gadu: 0
calkiem zapomnialam o tym przepisie :shock:
jej, ze go wygrzebalas z posta az z 2006 roku
ale dobrze w wecend bedzie placek na winie
osobiscie wole pic biale a butelki czerwonego wina juz mi sie walaja po kuchni
to chociaz bedzie pozytek a goscie beda mieli radoche
a tak na marginesie
szwajcarzy tak wszedzie baluja? czy tylko ja tak mam??
wizyty i nasze rewizyty.... niedlugo grafik zaczne robic :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 13 sty 2010 19:58 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 11 wrz 2009 21:07
Posty: 107
Lokalizacja: Basel
Gadu: 42979803
skype: alicja.borgelt
Ha, chyba tak, bo nasi znajomi to tak lubią sobie pobalować, ale my jesteśmy całkiem do nich podobni :lol:

_________________
Alutka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL