Tutaj raportujcie problemy techniczne forum

Informacje o moderatorach, banery reklamowe i wszystko co dotyczy administrowania forum.
Regulamin forum
Za wykorzystanie przez osoby trzecie danych kontaktowych, takich jak adresy pocztowe, numery telefonu i faksu oraz adresy e-mailowe podane przez użytkownika na tej stronie, odpowiada użytkownik je podający
Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Tutaj raportujcie problemy techniczne forum

Post autor: Bernard » 05 mar 2006, 22:42

Jeśli macie problemy techniczne i komunikaty błędu na forum to proszę raportujcie je w tym wątku.
Jeśli Wasz problem jest związany z logowaniem (więc nie możecie tutaj nic napisać) napiszcie email na adres: forum@polacy.ch

Zawsze, gdy opisujecie problem prześlicie tak wiele szczegółów jak to możliwe.

Arek Kasprowski

Strona otwiera sie "za szeroko"

Post autor: Arek Kasprowski » 05 mar 2006, 22:58

Strona : "Tutaj raportujcie problemy techniczne forum" otwiera mi sie dobrze, tzn. mam jej cala szerokosc na ekranie. Inne strony natomiast otwieraja sie za szeroko, tzn. widze tylko 70% szerokosci strony. Czy to tez mozna naprawic? Byloby fajnie :) .

Arek Kasprowski
______________________________________

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 05 mar 2006, 23:03

Arek Kasprowski pisze:Strona : "Tutaj raportujcie problemy techniczne forum" otwiera mi sie dobrze, tzn. mam jej cala szerokosc na ekranie. Inne strony natomiast otwieraja sie za szeroko, tzn. widze tylko 70% szerokosci strony. Czy to tez mozna naprawic? Byloby fajnie .
Prosze Cie o dwie informacje:
1. przyklad strony (link), ktora otwiera sie na 70%?
2. ustawienia Twojego peceta: czy rodzielczosc ekranu jest 1024x768 (lub mniejsze)?

Arek Kasprowski

Strona glowna otwiera sie "za szeroko"

Post autor: Arek Kasprowski » 06 mar 2006, 09:49

Bernard pisze: Prosze Cie o dwie informacje:
1. przyklad strony (link), ktora otwiera sie na 70%?
2. ustawienia Twojego peceta: czy rodzielczosc ekranu jest 1024x768 (lub mniejsze)?
Odp./1.: Strona glowna
Odp./2.: Rozdzielczosc jest 1024x768 pixel'i

Dziekuje :)

Arek Kasprowski
______________________________________

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 06 mar 2006, 09:54

Arku,
takze Swissman zglaszal mi ten problem.
Zatem zmniejszylem rozmiar reklam.
Teraz powinno byc dobrze.

Arek Kasprowski

Bernard, jestes geniuszem! Dziekuje Ci bardzo!

Post autor: Arek Kasprowski » 06 mar 2006, 10:04

Bernard, jestes geniuszem! :) Dziekuje Ci bardzo! :) Ja myslalem, ze to ja gdzies, cos sknocilem, pozmienialem, i z tego powodu nie widze calej szerokosci strony...

Arek Kasprowski :)
_____________________________

Swissman
Swojak
Swojak
Posty: 433
Rejestracja: 28 lip 2005, 17:29

Post autor: Swissman » 06 mar 2006, 14:18

Jednak renoma na forum robi swoje. Jak ja wczoraj zgłaszałem ten problem to Bernard napisał, że się czepiam :D
Blitzt's z'mitz's z'Züri?

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 06 mar 2006, 14:30

Swissman pisze:Jak ja wczoraj zgłaszałem ten problem to Bernard napisał, że się czepiam
Czy ja, gdzies publicznie powiedzialem cos takiego :?:
Swissman, tak powaznie mowiac, to jak najmlodszy forumowicz pisze mi na GG, ze mu sie nie podoba wielkosc reklam to uznaje to za przejaw mlodzienczej kreatywnosci.
Zas, gdy podobny glos pada od kolejnego uzytkownika to juz warto sie nad tym zastanowic.
Przeciez sam wiesz jak wiele pomyslow przychodzi do Twojej glowy. Ja je cierpliwie analizuje i niektore wprowadzam w zycie 8)

Swissman
Swojak
Swojak
Posty: 433
Rejestracja: 28 lip 2005, 17:29

Post autor: Swissman » 11 kwie 2006, 15:34

Narazie problemy dotyczą reklam, więc dodatkowo myślę, że możnaby było dodać do linków "TARGET='_blank'" czyli otwieranie reklam w nowym oknie. Pomogłoby to w tym, że ktoś nowy klikając w reklamę nie 'zgubiłby' okna z forum. Wiem, że można wtedy kliknąć WSTECZ, ale myślę, że przy wolniejszych łączach byłoby to wygodniejsze ze względu na to, że po kliknięciu na reklamę i 'wyskoczeniu' nowego okna, użytkownik mógłby przejść spowrotem na forum i dalej czytając je- poczekać na załadowanie się okna z reklamą.
Blitzt's z'mitz's z'Züri?

Awatar użytkownika
Malgosiek
Rezydent
Rezydent
Posty: 8108
Rejestracja: 06 sty 2006, 12:26
Gadu: 0
Lokalizacja: Planeta Ziemia, gdzies w VD

Post autor: Malgosiek » 11 kwie 2006, 15:40

Siwssman,
To moze podaj pomysl, co zrobic by strona Ticketcorner z linku z forum otwierala sie szybciej niz 5 minut?
Mam super-szybkie lacze z firmowego serwera, wiec nie o lacze tu chodzi.
Ostatnio, gdy zamawialam bilety to niestety musialam na nowo wejsc bezposrednio na Ticketcorner bo link z forum nie szedl.

M.

Swissman
Swojak
Swojak
Posty: 433
Rejestracja: 28 lip 2005, 17:29

Post autor: Swissman » 11 kwie 2006, 16:04

Widocznie firma Ticketcorner ma słabe serwery :)
Blitzt's z'mitz's z'Züri?

Arek Kasprowski

Post autor: Arek Kasprowski » 07 maja 2006, 19:50

Polacy w Szwajcarii - Forum - Strona Glowna -> Sprawy organizacyjne
Nie moge tak jak wczesniej dostac sie na "Strona Glowna" klikajac na nia. Dzis wcale nie udalo mi sie zobaczyc Strony Glownej.

Aby obejrzec poszczegolne Sekcje, radzilem sobie tym ponizszym roll-up menue

Skocz do:[________________________] [Idz]

...ale nim nie mozna dojsc do Strony Glownej. Czy ktos inny mial tez taki problem? Czy jest na to jakas rada? Czy to ja cos zchrzanilem? Kto mi moze pomoc?
ak

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Post autor: lemina » 07 maja 2006, 19:56

Arek Kasprowski pisze:Polacy w Szwajcarii - Forum - Strona Glowna -> Sprawy organizacyjne
Nie moge tak jak wczesniej dostac sie na "Strona Glowna" klikajac na nia. Dzis wcale nie udalo mi sie zobaczyc Strony Glownej.

Aby obejrzec poszczegolne Sekcje, radzilem sobie tym ponizszym roll-up menue

Skocz do:[________________________] [Idz]

...ale nim nie mozna dojsc do Strony Glownej. Czy ktos inny mial tez taki problem? Czy jest na to jakas rada? Czy to ja cos zchrzanilem? Kto mi moze pomoc?
ak
A nie pokazuje Ci się żaden komunikat?
Ja nie zauważyłam dzisiaj żadnych problemów...

Arek Kasprowski

Post autor: Arek Kasprowski » 07 maja 2006, 20:09

lemina pisze:A nie pokazuje Ci się żaden komunikat?
Nie. Zaden komunikat nie pokazuje sie. Pokazuje sie natomiast tylko nasza forumowa jasnoniebieska strona "in blanco" bez zadnych napisow i nic poza tym. ak

Arek Kasprowski

Post autor: Arek Kasprowski » 08 maja 2006, 13:21

Juz wszystko gra. Nie mam wiecej problemow technicznych. Nie wiem kto je wygladzil. Mowie ogolnie: Dziekuje! (ak)

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 08 maja 2006, 23:48

Arek Kasprowski pisze:Juz wszystko gra. Nie mam wiecej problemow technicznych. Nie wiem kto je wygladzil. Mowie ogolnie: Dziekuje! (ak)
Ja nic nie grzebalem przy skryptach, ani przy bazie danych. Serwer tez ten co zwykle. Wiec moze siec byla przeciazona i forum sie nie ladowalo?
Dobrze, ze juz Ci dziala.

Binnesman

Post autor: Binnesman » 16 cze 2007, 18:19

Obserwuje sobie dzisiaj forum i dzieje sie chyba cos dziwnego.
Na stronie jest od 120 - 140 gosci. Moze i nie byloby w tym nic zastanawiajacego, ale owi goscie pisza mnostwo wiadomosci, kotrych jakos nie widac.

Na Forum jest 136 Gości

Gość Sob Cze 16, 2007 7:16 pm Strona Główna
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Forum ogólne
Gość Sob Cze 16, 2007 7:14 pm Wydarzenia
Gość Sob Cze 16, 2007 7:14 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:13 pm Off Topic
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Off Topic
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:14 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Forum ogólne
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Forum ogólne
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Off Topic
Gość Sob Cze 16, 2007 7:13 pm Strona Główna
Gość Sob Cze 16, 2007 7:14 pm Strona Główna
Gość Sob Cze 16, 2007 7:14 pm Biurokratyczno-administracyjne
Gość Sob Cze 16, 2007 7:13 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:13 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:16 pm Pisze wiadomość
....

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Post autor: lemina » 16 cze 2007, 18:28

A właśnie - od jakiegoś czasu mam problem, że otwieram sobie nowe wiadomości w oddzielnych zakładkach, potem sprawdzam ,czy ktoś coś dopisał i okazuje się, że system nie zanotowął sobie, że przeczytałam, to co przeczytałam. Czasem muszę kilka razy otwierać nowe wiadomości, aby mi w końcu zaznaczyło się, że nic nowego nie przybyło...

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Post autor: godzilla » 16 cze 2007, 19:09

Binnesman pisze:Obserwuje sobie dzisiaj forum i dzieje sie chyba cos dziwnego.
Na stronie jest od 120 - 140 gosci. Moze i nie byloby w tym nic zastanawiajacego, ale owi goscie pisza mnostwo wiadomosci, kotrych jakos nie widac.

Na Forum jest 136 Gości

Gość Sob Cze 16, 2007 7:16 pm Strona Główna
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Forum ogólne
Gość Sob Cze 16, 2007 7:14 pm Wydarzenia
Gość Sob Cze 16, 2007 7:14 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:13 pm Off Topic
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Off Topic
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:14 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Forum ogólne
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Forum ogólne
Gość Sob Cze 16, 2007 7:12 pm Off Topic
Gość Sob Cze 16, 2007 7:13 pm Strona Główna
Gość Sob Cze 16, 2007 7:14 pm Strona Główna
Gość Sob Cze 16, 2007 7:14 pm Biurokratyczno-administracyjne
Gość Sob Cze 16, 2007 7:13 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:13 pm Pisze wiadomość
Gość Sob Cze 16, 2007 7:16 pm Pisze wiadomość
....
moze pomalu pisal... a potem zrezygnowal...

:twisted:

kazdy by tylko czytal cudze posty a sam to oszczedza klawiaturke zeby ladna byla i lsnila nowoscia...

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 16 cze 2007, 19:24

Binnesman pisze:Obserwuje sobie dzisiaj forum i dzieje sie chyba cos dziwnego.
Na stronie jest od 120 - 140 gosci. Moze i nie byloby w tym nic zastanawiajacego, ale owi goscie pisza mnostwo wiadomosci, kotrych jakos nie widac.
Nie wiem co to jest. Podobna historia była w maju, ktoś łączył się z serwera w Niemczech i wygenerował ruch kilku GB w jeden czy dwa weekendy. Zablokowałem mu dostęp z tamtego zakresu IP, a dzisiaj ktoś masowo łączył się z innego serwera (przed chwilą go zablokowałem). Jutro zobaczę statystyki dzisiejszych połączeń, ale podejrzewam, że znowu ktoś nam nastukał kilka GB. Póki co jesteśmy i tak daleko od opłaconego limitu na miesięczny transfer, ale lepiej uważać.
EDIT:
ze wstępnych danych wynika, że dzisiejszy ruch na forum to ok. 1,2 GB, gdy zwykle jest to 150-200 MB dziennie.
Po ostatniej takiej historii rozmawiałem z działem technicznym naszego providera i ich zadaniem ktoś kilka razy kopiował całą zawartość forum. Nie wiem czy to jakiś robot, głupi żart czy ktoś złośliwie chce nam zaszkodzić.
Jeśli znowu zauważycie tak wiele połączeń to najlepiej dajcie mi znać przez SMS (numer mojej komórki jest w książce telefonicznej) to od razu będę blokował takie zapędy.

Binnesman

Post autor: Binnesman » 16 cze 2007, 20:44

Bernard pisze:Nie wiem czy to jakiś robot, głupi żart czy ktoś złośliwie chce nam zaszkodzić.

Podejrzewam, ze to boty.Niestety z botami to nie jest taka prosta sprawa. Każdy właściwie ma inne IP (łączą się pewnie poprzez proxy), e-maile (czasami losowo generowane), więc blokada jednego nie chroni przed innymi.Na paru forach,na ktorych jestem, opartych o phpBB, IPB oraz vbiulettin, są boty. Omijaja zabezpieczenia.Glownie zakladaja tematy, w ktorych umieszczaja linki do stron porno.

Awatar użytkownika
Jo
Rezydent
Rezydent
Posty: 3285
Rejestracja: 20 kwie 2006, 22:07
Gadu: 2340744
skype: dr_jolka
Lokalizacja: Buchs (ZH) / Solothurn (SO)

Post autor: Jo » 17 cze 2007, 01:45

Czasem muszę kilka razy otwierać nowe wiadomości, aby mi w końcu zaznaczyło się, że nic nowego nie przybyło...
Mam ten sam problem, z tym ze trwa to juz od pewnego czasu. Ostatnio tez czesto nie moge sie zalogowac na forum - zamiast strony pojawia sie tylko lista komunikatow bledow, dlaczego owa nie moze sie zaladowac... ghrrrrrr....
Ein Zyniker ist ein Mensch, der die Dinge so sieht, wie sie sind, und nicht, wie sie sein sollten

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 17 cze 2007, 07:25

Jo pisze:Ostatnio tez czesto nie moge sie zalogowac na forum - zamiast strony pojawia sie tylko lista komunikatow bledow
Jo, przy kolejnym pojawieniu się błędów skopiuj je, proszę, i wyślij emailem do mnie. Zobaczę co może powodować problem.

A może w komunikacie było może coś o osiągnięciu limitu połączeń z bazą forum?
U mnie kilka dni temu pojawił się taki komunikat (i zniknął po kilku minutach):
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: User frugane_phpbb1 has already more than 'max_user_connections' active connections in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 48
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 330
Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 331
phpBB : Critical Error
Could not connect to the database
Na wszelki wypadek sprawdziłem co powoduje ten błąd i dzisiaj rano zmodyfikowałem jeden parametr w skrypcie forum. Mam nadzieję, że już nie będzie tego problemu.

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Post autor: godzilla » 17 cze 2007, 10:31

Bernard pisze:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: User frugane_phpbb1 has already more than 'max_user_connections' active connections in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 48
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 330
Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 331
phpBB : Critical Error
Could not connect to the database
tez cos podobnego pare razy widzialem ostatnio....

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 17 cze 2007, 10:59

godzilla pisze:tez cos podobnego pare razy widzialem ostatnio....
Koniecznie daj znać jeśli się znowu pojawi - to co zastosowałem, za radą technika naszego providera, jednym forom pomagało, innym nie. Zobaczymy czy pomoże u nas.

Awatar użytkownika
Jo
Rezydent
Rezydent
Posty: 3285
Rejestracja: 20 kwie 2006, 22:07
Gadu: 2340744
skype: dr_jolka
Lokalizacja: Buchs (ZH) / Solothurn (SO)

Post autor: Jo » 17 cze 2007, 11:15

Bernard: Tak, to dokladnie ten komunikat. Nie chcialam Ci zawracac glowy, pomyslalam tylko, ze forum sie rozroslo. Ale jesli mam przegrywac w konkurencji z botami, to postanowilam ponarzekac ;)
Ein Zyniker ist ein Mensch, der die Dinge so sieht, wie sie sind, und nicht, wie sie sein sollten

Bartek M.
Swojak
Swojak
Posty: 7577
Rejestracja: 08 sie 2005, 16:10
Gadu: 5045389
Lokalizacja: Toruń/Wrocław/Zürich
Kontaktowanie:

Post autor: Bartek M. » 18 cze 2007, 08:07

Ja tez mialem pod koniec zeszlego tygodnia bledy o przekroczeniu limitu polaczen.

A tak poza tym co do kopiowania calego forum, to wcale a wcale nie musi byc "jakiś robot, głupi żart czy ktoś złośliwie chce nam zaszkodzić." To mogl byc ktos kto zwyczajnie sobie chcial zawartosc skopiowal, bo uznal, ze jest ciekawe i chce ja miec. Ja czasami tak robie ze stronami. I to nie ma nic wspolnego ze zlosliwoscia czy checia zaszkodzenia...

Bartek M.
Wyzej podane informacje sa jedynie moimi domyslami na podstawie poczynionych obserwacji i moga sie roznic od stanu faktycznego
Nie umiem widziec w "nadplaszczyznie" i nie "wiem, kto za tym stoi".

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Post autor: godzilla » 18 cze 2007, 10:14

Bartek M. pisze:A tak poza tym co do kopiowania calego forum, to wcale a wcale nie musi byc "jakiś robot, głupi żart czy ktoś złośliwie chce nam zaszkodzić." To mogl byc ktos kto zwyczajnie sobie chcial zawartosc skopiowal, bo uznal, ze jest ciekawe i chce ja miec. Ja czasami tak robie ze stronami. I to nie ma nic wspolnego ze zlosliwoscia czy checia zaszkodzenia...

Bartek M.
no wlasnie mnie tez zdziwil ten komentarz bo czasami (rzadko) robie to samo.... czasem fajnie miec cala strone offline na kompie... chce sie cos sprawdzic to myk i juz jest... nawet bez netu... tyle ze czasem to jest i pol giga...

naszego forum jeszcze nie kopiowalem....

:twisted:

Awatar użytkownika
basiula
Rezydent
Rezydent
Posty: 7172
Rejestracja: 25 wrz 2006, 10:16
Gadu: 0
Lokalizacja: Zürich ZH

Post autor: basiula » 18 cze 2007, 10:21

u mnie caly czas w piatek tak sie robilo - i musialam wychodzic z netu i znowu sie logowac :roll:

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 18 cze 2007, 11:33

Bartek M. pisze:To mogl byc ktos kto zwyczajnie sobie chcial zawartosc skopiowal, bo uznal, ze jest ciekawe i chce ja miec.
Może i tak. Ale wygerowanie ruchu o wielkości 5GB w ciągu kilku dni z jednego miejsca w sieci wyglądało dla mnie dziwnie, gdyż cała baza forum ma poniżej 100MB.
Binnesman pisze:Czy mozna zablokowac mozliwosc wgladu do numerow GG, wyswietlanych, maili itp ... przez osoby, ktore nie sa zarejstrowane na forum ?
Chyba można. W wolnej chwili poszperam i zmodyfikuję co trzeba w skrypcie.

Awatar użytkownika
Yogobella
Rezydent
Rezydent
Posty: 1094
Rejestracja: 01 sty 2007, 20:36
Gadu: 4655217
Kontaktowanie:

Post autor: Yogobella » 28 cze 2007, 15:49

Dzisiaj znowu mialam problem z wejsciem na forum:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 48

Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 330

Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 331
phpBB : Critical Error

Could not connect to the database

Awatar użytkownika
basiula
Rezydent
Rezydent
Posty: 7172
Rejestracja: 25 wrz 2006, 10:16
Gadu: 0
Lokalizacja: Zürich ZH

Post autor: basiula » 28 cze 2007, 15:54

ja mialam teraz od godziny to samiusienko co elcia :cry:

Binnesman

Post autor: Binnesman » 28 cze 2007, 15:55

Ja tez, ale trwalo to tylko chwilke

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 28 cze 2007, 17:24

Yogobella pisze:Dzisiaj znowu mialam problem z wejsciem na forum:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 48

Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 330

Warning: mysql_errno(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/frugane/public_html/forum/db/mysql4.php on line 331
phpBB : Critical Error

Could not connect to the database
Dzięki za sygnał!
Sprawdziłem jaka może być przyczyna tego problemu. Podobno jest to objaw sytuacji, gdy nie można dostać się na serwer z bazą danych (np. jeśli padł serwer lub z jakiegoś powodu zablokowano na nim dostęp do bazy). Jak rozumiem z Waszych postów baza była niedostępna między godz. 16:00, a ok. 16:45?
Zgłoszę ten problem do providera. Jak tylko, znowu zobaczycie taki sam - lub inny - problem to dajcie mi znać (najlepiej z podaniem dokładnej godziny, kiedy to nastąpiło) to będę zgłaszał providerowi.

Awatar użytkownika
Ulina
Domownik
Domownik
Posty: 146
Rejestracja: 19 lut 2006, 21:43
Gadu: 0
Lokalizacja: Kanton Solothurn/Slask Cieszynski

Post autor: Ulina » 28 cze 2007, 18:20

No i problem jeszcze istnieje, bo przed chwilka miala to samo :(

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 29 cze 2007, 07:33

Ulina pisze:No i problem jeszcze istnieje, bo przed chwilka miala to samo :(
Dostałem email, że po mojej interwencji administrator systemu restartował serwis odpowiedzialny za bazę, było to ok. 19:10.

Awatar użytkownika
Jutrzenka
Domownik
Domownik
Posty: 417
Rejestracja: 18 kwie 2006, 17:06
Gadu: 0
Lokalizacja: PL
Kontaktowanie:

Post autor: Jutrzenka » 01 lip 2007, 10:48

Bernardzie, tu prosisz o raporty..Wiec raportuje :)

Dzis ( niedziela) od 10.00 "wlamywalam" sie na forum, wyskakiwal komunikat by probowac ponownie..Wiec grzecznie probowalam Udalo mi sie wejsc teraz czyli o 11.40. To chyba nie lacze u mnie, inne strony wchodza normalnie. Ale teraz jest ok, moze wiec byly to jakies przejsciowe zawirowania.
Pozdrawiam Cie serdecznie tam gdzie jestes, choc to jeszcze dalej niz zwykle :D

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 01 lip 2007, 11:26

Today, 10:45 AM
We are currently performing maintenance on this server and updating the mail system. This is causing loads on the server (which is why we are doing it now) but it means not all services will be available to all users for a short while. Sorry for the inconvenience.
Dostałem powyższy komunikat od naszego providera.
Piszą, że wykonują jakieś prace na serwerze i w związku z tym nie wszystko działa tak jak powinno.
Mam nadzieję, że już skończyli.

Bartek M.
Swojak
Swojak
Posty: 7577
Rejestracja: 08 sie 2005, 16:10
Gadu: 5045389
Lokalizacja: Toruń/Wrocław/Zürich
Kontaktowanie:

Post autor: Bartek M. » 03 lip 2007, 11:00

Ja w sprawie emotikon... Jak klikam na nie, zeby wstawic to sie zawsze dopisuja na koncu. A ja chce wlasnie w srodku tekstu :!: :!: :P

Da sie cos zrobic czy "ten typ tak ma"?

Bartek M.
Wyzej podane informacje sa jedynie moimi domyslami na podstawie poczynionych obserwacji i moga sie roznic od stanu faktycznego
Nie umiem widziec w "nadplaszczyznie" i nie "wiem, kto za tym stoi".

Awatar użytkownika
Jo
Rezydent
Rezydent
Posty: 3285
Rejestracja: 20 kwie 2006, 22:07
Gadu: 2340744
skype: dr_jolka
Lokalizacja: Buchs (ZH) / Solothurn (SO)

Post autor: Jo » 03 lip 2007, 22:34

Mnie 8) sie wstawiaja :) tam :!: gdzie mam kursor :arrow:

Wiec nie wiem w czym lezy blad, moze w Twojej przegladarce :?: bo raczej nie w skrypcie forum.
Ein Zyniker ist ein Mensch, der die Dinge so sieht, wie sie sind, und nicht, wie sie sein sollten

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Post autor: godzilla » 04 lip 2007, 07:05

Jo pisze:Mnie 8) sie wstawiaja :) tam :!: gdzie mam kursor :arrow:

Wiec nie wiem w czym lezy blad, moze w Twojej przegladarce :?: bo raczej nie w skrypcie forum.
no tak... zaloze sie ze jo uzywa Internet Explorer...

bo u mnie emotikonki chodza tak jak u bartka...
:twisted:

Awatar użytkownika
Jo
Rezydent
Rezydent
Posty: 3285
Rejestracja: 20 kwie 2006, 22:07
Gadu: 2340744
skype: dr_jolka
Lokalizacja: Buchs (ZH) / Solothurn (SO)

Post autor: Jo » 04 lip 2007, 07:32

godzilla pisze:no tak... zaloze sie ze jo uzywa Internet Explorer...
Trafiony, zatopiony :D
Jestem leniwa i uzywam tego co daja. Komp z zalozenia sluzy mi do pracy a nie do kombinowania.

Ale teraz przynajmniej Bartek ma jasnosc :)
Ein Zyniker ist ein Mensch, der die Dinge so sieht, wie sie sind, und nicht, wie sie sein sollten

Bartek M.
Swojak
Swojak
Posty: 7577
Rejestracja: 08 sie 2005, 16:10
Gadu: 5045389
Lokalizacja: Toruń/Wrocław/Zürich
Kontaktowanie:

Post autor: Bartek M. » 04 lip 2007, 07:53

aha... :|
Wyzej podane informacje sa jedynie moimi domyslami na podstawie poczynionych obserwacji i moga sie roznic od stanu faktycznego
Nie umiem widziec w "nadplaszczyznie" i nie "wiem, kto za tym stoi".

Binnesman

Post autor: Binnesman » 04 lip 2007, 08:00

Emotikonki to atawizm. :mrgreen:

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Post autor: godzilla » 04 lip 2007, 08:10

Jo pisze:Jestem leniwa i uzywam tego co daja. Komp z zalozenia sluzy mi do pracy a nie do kombinowania.
i przez takich/takie jak ty tak duzo spamu jest na tej planecie...

:twisted: :twisted: :twisted:

nie zabezpieczaja sie a potem krzycza ze..... ech.... kobitki...

Awatar użytkownika
Jo
Rezydent
Rezydent
Posty: 3285
Rejestracja: 20 kwie 2006, 22:07
Gadu: 2340744
skype: dr_jolka
Lokalizacja: Buchs (ZH) / Solothurn (SO)

Post autor: Jo » 04 lip 2007, 17:14

godzilla pisze:i przez takich/takie jak ty tak duzo spamu jest na tej planecie...
O przepraszam?! Niby dlaczego przeze mnie???!!! :evil: Ani go nie produkuje, ani nie rozsylam. :twisted: Nawet idiotycznych lancuszkow nie przekazuje dalej :twisted:
godzilla pisze:nie zabezpieczaja sie
A co to ma do IE? Nie slyszalam, zeby blokowal programy antywirusowe czy anti-spyware'y :twisted:
A jak ktos sie bedzie chcial wlamac koniecznie na MOJEGO kompa to i tak nie ma znaczenia co bede miala zainstalowane :twisted:
Ein Zyniker ist ein Mensch, der die Dinge so sieht, wie sie sind, und nicht, wie sie sein sollten

Awatar użytkownika
Polishrob
Rezydent
Rezydent
Posty: 595
Rejestracja: 09 mar 2007, 18:01
Gadu: 0
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Polishrob » 19 lip 2007, 09:02

Zauwazylem przedwczoraj ze PW ktore wysylam nie sa odrazu wysylane, sa przenoszone do folderu "do wyslania" i tam sobie leza kilka godzin. wczoraj wieczorem wyslalem wiadomosc a dzisiaj rano jeszcze tam wisi. Moze to jest kwestja zajetego servera, ale informuje bo moze to cos innego.

Pozdrawiam
in theory theory is practice, in practice...

Awatar użytkownika
Bernard
Rezydent
Rezydent
Posty: 3491
Rejestracja: 28 gru 2004, 04:05
Lokalizacja: Nadarzyn
Kontaktowanie:

Post autor: Bernard » 19 lip 2007, 09:23

Polishrob pisze:Zauwazylem przedwczoraj ze PW ktore wysylam nie sa odrazu wysylane, sa przenoszone do folderu "do wyslania" i tam sobie leza kilka godzin. wczoraj wieczorem wyslalem wiadomosc a dzisiaj rano jeszcze tam wisi. Moze to jest kwestja zajetego servera, ale informuje bo moze to cos innego.
PW sa w folderze "Do Wyslania", az do momentu, gdy odbiora odczyta PW. Wtedy sa przenoszone do "Wyslane".

Binnesman

Post autor: Binnesman » 20 lip 2007, 07:08

W zasadzie, to wystarczy aby odbiorca zalogowal sie na forum.

Awatar użytkownika
Polishrob
Rezydent
Rezydent
Posty: 595
Rejestracja: 09 mar 2007, 18:01
Gadu: 0
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Polishrob » 20 lip 2007, 09:06

ok dzieki nie wiedzialem :shock: . widzicie kazdego dnia czlowiek uczy sie czegos nowego :P
in theory theory is practice, in practice...

Awatar użytkownika
Jutrzenka
Domownik
Domownik
Posty: 417
Rejestracja: 18 kwie 2006, 17:06
Gadu: 0
Lokalizacja: PL
Kontaktowanie:

Post autor: Jutrzenka » 21 lip 2007, 23:05

godzilla pisze:
bo u mnie emotikonki chodza tak jak u bartka...
:twisted:
Tak..u mnie tez..na koncu wskakuja, musze je kopiowac i wstawic tam gdzie ja chce, a nie tam gdzie one sobie wymysla :)
Ale nauczona doswiadczeniem i dobrymi radami nie uzywam IE :)

Awatar użytkownika
Jo
Rezydent
Rezydent
Posty: 3285
Rejestracja: 20 kwie 2006, 22:07
Gadu: 2340744
skype: dr_jolka
Lokalizacja: Buchs (ZH) / Solothurn (SO)

Post autor: Jo » 22 lip 2007, 12:25

Jutrzenka pisze:Ale nauczona doswiadczeniem [..] nie uzywam IE
Tzn. co Ci IE zrobil? :o
Ein Zyniker ist ein Mensch, der die Dinge so sieht, wie sie sind, und nicht, wie sie sein sollten

Awatar użytkownika
Jutrzenka
Domownik
Domownik
Posty: 417
Rejestracja: 18 kwie 2006, 17:06
Gadu: 0
Lokalizacja: PL
Kontaktowanie:

Post autor: Jutrzenka » 23 lip 2007, 01:01

Jo pisze:Tzn. co Ci IE zrobil? :o
:) No tak bezposrednio mi to nie..Jakos sobie zylismy dlugie lata, az zaczal mi psikusy platac, to znaczy mojemu komputerowi..Cuda na patyku stosowalam, by zabezpieczyc przed wirusami i innym robactwem, nic nie dzialalo wystarczajaco dobrze. Probowalam tez Opere, ale pare programow nie chodzilo. W momencie gdy za (bardzo) dobra rada przeszlam na Mozille, skonczyly sie problemy. A byly naprawde powazne..Jest tu (na tym forum) swiadek mojej zajadlej walki :wink:, bardzo bardzo mi pomogl :D za co jestem mu bardzo bardzo wdzieczna :D

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Post autor: godzilla » 23 lip 2007, 07:16

Jutrzenka pisze:Jest tu (na tym forum) swiadek mojej zajadlej walki :wink:, bardzo bardzo mi pomogl :D za co jestem mu bardzo bardzo wdzieczna :D

eeee tam... nie ma za co.... napewno kiedys cie jakies paskudztwo znowu dopadnie... trzeba niestety zabezpieczac co jakis czas najwazniejsze dane i to wszystko...

a IE to najgorszy chlam jezeli chodzi o bezpieczenstwo komputera w sieci...

Awatar użytkownika
Jo
Rezydent
Rezydent
Posty: 3285
Rejestracja: 20 kwie 2006, 22:07
Gadu: 2340744
skype: dr_jolka
Lokalizacja: Buchs (ZH) / Solothurn (SO)

Post autor: Jo » 23 lip 2007, 08:02

Jutrzenka pisze:Jakos sobie zylismy dlugie lata, az zaczal mi psikusy platac, to znaczy mojemu komputerowi..Cuda na patyku stosowalam, by zabezpieczyc przed wirusami i innym robactwem, nic nie dzialalo wystarczajaco dobrze.
Acha, to juz wszystko wiem :lol:
Ein Zyniker ist ein Mensch, der die Dinge so sieht, wie sie sind, und nicht, wie sie sein sollten

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość