Rolada biszkoptowa i inne

Przepisy kulinarne. Z kuchni szwajcarskiej, polskiej i każdej innej.
Pogawędki kulinarne również pasują do tego działu.
Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1346
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Rolada biszkoptowa i inne

Post autor: aleksandra » 20 gru 2015, 12:01

Specjalnie dla Adulki za mile slowa w watku o ciasteczkach....
Bajecznie prosta rolada - pieczenie 6 min

Rolada Biszkoptowa

Obrazek

Skladniki

Ciasto:
70g cukru
3 zoltka
1 lyzka stolowa goracej wody

3 bialka
szczypta soli
2 lyzki stolowe cukru
70g maki

1 lyzeczka kakao
1/2 lyzeczki wody

Krem:
w przepisie bylo
2,5 dl Vollrahm (smietany)
3 Lyzki stolowe Whisky - rahm - Likör (np. Baileys)

ale ja robie na kwaskowo i daje swoje nadzienie i tego uzyje w opisie
czyli
2,5 dl smietany
1/2 opakowania QimiQ
1 paczka Dr. Oetker Crème Framboise
(Widzialam w CH tylko w Ottos i tam zawsze kupuje)

Obrazek

Przygotowanie:
cukier, zoltka i lyzka goracej wody - ubijam mikserem 5 min.
osobno ubijam
bialko, sol, cukier - ubijam na sztywna mase

Wsypuje do ubitych zoltek:
-make
nastepnie
- ubite bialko i mieszam wszystko lopatka

Aby zrobic swiateczne gwiazdki
W osobna miseczke ubieram 3 lyzki ciasta
dodaje 1 lyzeczke kakao i 1/2 lyzeczki wody
mieszam
i na wylozone ciasto robie kleksy z czekoladowego ciasta i formuje za pomoca drewnianego patyczka gwiazdki

Obrazek

Piec na srodkowej rynnie piekarnika
220°C - 6 min

1. Upieczone ciasto (jeszcze gorace) przewrocic na przygotowany swierzy papier do pieczenia
2. Zwilzyc mokra sciereczka papier na ktorym sie pieklo ciasto i ostroznie oderwac papier
Rolade zrolowac na razem z (nowym) papierem Pkt.1
Wytawic na taras do wystudzena.

Przygotowac krem
Ja robie tak:
Dr. Oetker jeden woreczek rozrabiam z 2 dl zimnej wody
W osobnym naczyniu
miksuje smietane 2dl i dodaje stopniowo 1/2 opakowania QimiQ
Jak smietana jest ubita dodaje stopniowo rozrobionego wczesniej "Dr. Oetkera"

Rozrolowuje wystudzona rolade
nakladam nadzienie i do lodowy

Smacznego i Wesolych Swiat

b-r-k
Rezydent
Rezydent
Posty: 5163
Rejestracja: 28 sty 2008, 18:39
Gadu: 0
Lokalizacja: (CH)

Re: Swiateczna rolada biszkoptowa

Post autor: b-r-k » 22 gru 2015, 13:36

a można tak zrobić roladę makową ?

Dzięki za życzenia i dla wszystkich też

życzę aby te Święta Święte były i Wesołe i radosne w zdrowiu i radości.
-------
Każdy trud przynosi zysk, gadulstwo - jedynie straty. (Salomon 925 p.n.e ).... ;-)

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1346
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: Swiateczna rolada biszkoptowa

Post autor: aleksandra » 22 gru 2015, 14:24

Nie probowalam :D
Rolady makowe robie zawsze na ciescie drozdzowym.

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1346
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: Swiateczna rolada biszkoptowa

Post autor: aleksandra » 05 sty 2016, 09:34

A co tam moze sie przyda. :wink:

Bezowa rolada
dla niezapowiedzianych gosci.

Obrazek

Skladniki:
Ciasto:
4 bialka
szczypta soli
200g cukru

Nadzienie:
1 puszka brzoskwin
1 cytryna

2 dl smietany
1/2 QimiQ

cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Bialka + szczypta soli + cukier ubic na sztywna mase
rozprowadzic na wylozona papierem forme

piec na najnizszej rynnie 20min w 180°

Jeszcze goraca beze przewrocic na przygotowany czysty papier do pieczenia.
papier na ktorym sie pieklo przetrzec mokra sciereczka i ostroznie odklecic papier.

Ciasta nie rolowac

Na tak przygotowane bezowe ciasto rozprowadzic
ubita smietane z QimiQ

smietane posypac odsaczonymi z soku
i pokrojomymi w kostke brzoskwiniami

na wszystko zetrzec skorke z cytryny.

Zrolowac delikatnie rolade
posypac pudrem cukrem
i zaraz podawac

Smacznego

Obrazek

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: Rolada biszkoptowa i inne

Post autor: lemina » 05 sty 2016, 17:15

Kiedyś robiłam podobną roladę, jak ta Twoja pierwsza. Jednak po zrobieniu stwierdziłam, że trochę za dużo roboty ;-) I nie robię ciapkowanej rolady :D

Jednak, co muszę przyznać, to to, że ładnie wygląda na talerzu. Szkoda jedynie, że tak szyyyyyyyyyyyyybko znika...
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1346
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: Rolada biszkoptowa i inne

Post autor: aleksandra » 05 sty 2016, 17:45

lemina pisze:Kiedyś robiłam podobną roladę, jak ta Twoja pierwsza. Jednak po zrobieniu stwierdziłam, że trochę za dużo roboty ;-) I nie robię ciapkowanej rolady :D

Jednak, co muszę przyznać, to to, że ładnie wygląda na talerzu. Szkoda jedynie, że tak szyyyyyyyyyyyyybko znika...
No popatrz,
a dla mnie to najszybszy i najprostrzy rodzaj wypieku.

Ubijam wszystko blenderem z trzepaczka
(fakt ma 600 W)
ale na biszkoptowych roladach prawie go zajechalam na smierc
.... zaczyna smierdziec spalenizna ale co tam jeszcze zipie.

Szkodnik i goscie sa tak zadowoleni ze warto.

Ale w jednym masz racje podobnie jak u Ciebie wszystko znika w zawrotnym tempie. :mrgreen:

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość