Pierniki i pierniczki

Przepisy kulinarne. Z kuchni szwajcarskiej, polskiej i każdej innej.
Pogawędki kulinarne również pasują do tego działu.
Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1346
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Pierniki i pierniczki

Post autor: aleksandra » 05 gru 2014, 11:29

Obrazek

Piernik na karmelu

Skladniki:
5 jajek
500g maki
200g cukru
100g masla
200g miodu
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka przyprawy piernikowej (ja dalam cala ale mialam przeterminowana)
marmolada do przelozenia

Na suchej patelni skarmelizowac 50g cukru
dodac 100ml wody i tak dlugo mieszac az karmel sie rozpusci
schlodzic

oddzielic bialka od zoltek

maslo utrzec z reszta cukru i zoltkami
dodac przestudzony karmel, miod, make, przyprawy wymiksowac
delikatnie dodac bialko

piec 50 min w 180° ponizej polowy piekarnika

Wystudzic
ja dodatkowo zostawilam na noc na tarasie (zeby naszedl wilgocia i zmiekl)

Nastepnego dnia
przekroilam 2 razy
zrobilam "nakropke" - z kawy espresso i konfitury
przelozylam tutejsza konfitura
( i tu mam problem zwykly dzem mi nie wiaze czesci -rozjezdzaja sie przy krojeniu)
jak ktos ma pomysl jak to tutaj rozwiazac to prosze o rade)


Na koniec rozpuscilam we wodnej kapieli czekolade z maslem dalam troche cukru pudru
i obsmarowalam caly piernik

Piernik jest smaczyn
pachnie przyprawa piernikowa
jest miekki
nie jest wcale suchy

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: Pierniki i pierniczki

Post autor: lemina » 07 gru 2014, 22:19

Szybko poleciałaś z piernikiem :) Ja dopiero biorę się w tym tygodniu, ale w zeszłym roku jak zrobiłam piernik, to w marcu zjedliśmy jego ostatnią część. :)
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1346
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: Pierniki i pierniczki

Post autor: aleksandra » 08 gru 2014, 07:20

U mnie juz polowy nie ma :mrgreen:
A trik z balkonem i zostawieniem piernika zeby nasiakl wilgocia jest genialny.


Mam jeszcze przepisy na pierniczki i pierniczki nadziewane
ale w tej chwili jestesmy zasyceni.

wiec nie wiem kiedy bede piekla.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość