A co dzisiaj na obiad?

Przepisy kulinarne. Z kuchni szwajcarskiej, polskiej i każdej innej.
Pogawędki kulinarne również pasują do tego działu.
Awatar użytkownika
robi__
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 46
Rejestracja: 07 lut 2011, 13:44
Gadu: 0
Lokalizacja: Frauenfeld

A co dzisiaj na obiad?

Post autor: robi__ » 20 mar 2011, 13:41

Witam wszystkich na obczyźnie.
Chciałbym zapytać a co u Ciebie dzisiaj na obiad?
U mnie w Polsce standard:
rosół z makaronem (ręcznie robionym przez moją teściową - pyszny , nie jakiś tam kupiony) :)
na drugie danie filety z kurczaka z ziemniaczkami (byłem w Tesko kupiłem te które maja napisane
Kraj pochodzenia : Polska , haha ciekawe czy to prawda)
i oczywiście buraczki oraz mizeria.
Pycha mniam mniam ....

Pozdrawiam
Żyj dniem dzisiejszym, bo wczoraj nie wróci a jutro może nie nadejść...

Awatar użytkownika
bartos
Domownik
Domownik
Posty: 203
Rejestracja: 30 lip 2009, 19:13
Gadu: 3740325
Lokalizacja: Winterthur/Wrocław

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: bartos » 20 mar 2011, 13:50

Kebab u turka :o
pochodzenie skladnikow nieznane :D

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 20 mar 2011, 14:01

kolega dawno w nos nie dostal?? :D
Ladnie to tak komus na obczyznie apetyt robic ? :D

:lol:

Awatar użytkownika
robi__
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 46
Rejestracja: 07 lut 2011, 13:44
Gadu: 0
Lokalizacja: Frauenfeld

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: robi__ » 20 mar 2011, 14:38

Hmmm, może jak życie mi się ułoży bądź palec boży skieruje mnie do kraju zegarków to załapiesz się kolego na polski obiadek ;)....
Żyj dniem dzisiejszym, bo wczoraj nie wróci a jutro może nie nadejść...

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 20 mar 2011, 14:39

We wpraszaniu sie chyba jestem naprawde dobry :D

Awatar użytkownika
robi__
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 46
Rejestracja: 07 lut 2011, 13:44
Gadu: 0
Lokalizacja: Frauenfeld

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: robi__ » 20 mar 2011, 14:55

Chętnie Cię zaproszę, jeśli tylko uda mi się w swiss wylądować :D
Żyj dniem dzisiejszym, bo wczoraj nie wróci a jutro może nie nadejść...

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 21 mar 2011, 13:01

Dzisiaj? Risotto warzywne z indykiem z brzoskwiniami w sosie curry. Pierwszy obiad na balkonie zaliczony.
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 21 mar 2011, 13:32

kurcze lemina...
ja tylko spaghetti bolognaise i na deser mango :( :(

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 21 mar 2011, 18:16

badu pisze:kurcze lemina...
ja tylko spaghetti bolognaise i na deser mango :( :(
Spaghetti dobre jest. To naprawdę żadne nadzwyczajne danie. Fakt, że ja i dzieci bardzo je lubimy, ale przyjemności należy sobie dozować :) I co najważniejsze zrobienie go zajmuje ok 30 minut :D
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
robi__
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 46
Rejestracja: 07 lut 2011, 13:44
Gadu: 0
Lokalizacja: Frauenfeld

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: robi__ » 22 mar 2011, 12:15

Witam ponownie, jako że dzisiaj poniedziałek zatem szykuje na obiadek, zupkę pomidorową (jeśli ktoś zechce spróbować zachęcam dodać do zupy serek topiony kremowy, powoduje iż zupa nabiera zupełnie innego charakteru).
Na drugie danie pierogi ruskie dla mnie, a dla moich pociech z mięsem (ruskich nie lubią )
Mniam i polecammm...
Żyj dniem dzisiejszym, bo wczoraj nie wróci a jutro może nie nadejść...

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 22 mar 2011, 12:58

Nalesniki z dzemikiem truskawkowym :)
MNIAM:)

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 22 mar 2011, 13:07

Makaron z sosem coś a la bolognese...
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 22 mar 2011, 13:22

steak strusi i szpinak. na deser placek jogurtowy letni, bo dopiero co z piekarnika wyszedl i Nespresso( Volutto my favorite) What else *?
:lol: :lol: :lol:

* volutto moje ulubione, co jeszcze?

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 22 mar 2011, 13:29

Wczoraj w coopie dopadlem niezly 1.5kg kawalek wolowinki na przecenie :D Dzis dokupie komponenty typu cebula, ziemniaczki, papryczka no i..
bedzie masakrycznie dobry polski GULASZ.
Ale to jutro :)
Zapraszam na sprobowanie :D

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 22 mar 2011, 13:33

a masz polska przyprawke do gulaszu? u mnie zapasik :mrgreen:
kasza gryczana tez sie usmiecha do tego 1.5kg. wolowinki

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 22 mar 2011, 13:36

badu pisze:a masz polska przyprawke do gulaszu? u mnie zapasik :mrgreen:
A to jest potrzebna jakaś przyprawa do gulaszu, żeby był polski? Sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie nie wystarczy?
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 22 mar 2011, 13:43

lemina pisze:
badu pisze:a masz polska przyprawke do gulaszu? u mnie zapasik :mrgreen:
A to jest potrzebna jakaś przyprawa do gulaszu, żeby był polski? Sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie nie wystarczy?
jest taka specjalna u mnie w regionie. polska i dobra, smak ladny z mieska wydobywa. zawsze tak robie, ziela ani liscia nie wrzucam, bo w paczusce wszystko siedzi co potrzeba.

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 22 mar 2011, 13:45

lemina pisze:
badu pisze:a masz polska przyprawke do gulaszu? u mnie zapasik :mrgreen:
A to jest potrzebna jakaś przyprawa do gulaszu, żeby był polski? Sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie nie wystarczy?
Ja mam VEGETE tylko i VEGETY uzywam. Gulasz robie w piekarniku, nastawiam na 140*, kroje miesko, zalewam woda, wrzucam cebule, marchew, polowe papryczki, listek laurowy, pieprz i sol.

4 godziny pozniej jak juz pieknie miesko soczki puscilo, dorzucam komponenty nr 2, a wiec reszte papryki (poprzednia juz jest w sosie, ale chcemy zeby nam chrupalo, nie?) troszke cebulki zasmazonej z maggi.

godzinke pozniej jak juz wszystko jest masakra gotowe, miesko rozplywa sie w ustach, mleczko+maka (na oko) dla uzyskania konsystencji geeeestego sosiku.

Jeszcze sie nie zawiodlem na tym 'chlopskim' przepisie :)

Az mi slinianki nadprodukuja slinke! :)

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 22 mar 2011, 13:49

wkramarczyk pisze: Ja mam VEGETE tylko i VEGETY uzywam. Gulasz robie w piekarniku, nastawiam na 140*, kroje miesko, zalewam woda, wrzucam cebule, marchew, polowe papryczki, listek laurowy, pieprz i sol.
4 godziny pozniej jak juz pieknie miesko soczki puscilo, dorzucam komponenty nr 2, a wiec reszte papryki (poprzednia juz jest w sosie, ale chcemy zeby nam chrupalo, nie?) troszke cebulki zasmazonej z maggi.
godzinke pozniej jak juz wszystko jest masakra gotowe, miesko rozplywa sie w ustach, mleczko+maka (na oko) dla uzyskania konsystencji geeeestego sosiku.
Jeszcze sie nie zawiodlem na tym 'chlopskim' przepisie :)
Az mi slinianki nadprodukuja slinke! :)
dobra jak wam moje przyprawy na nic :roll: , to choc buraczki i kasza gryczana?. bo ja z Vegeta na ty nie jestem, ale ostatnio w Denner widzialam Vegeta - Swissedycion?

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 22 mar 2011, 13:50

badu pisze:
wkramarczyk pisze: Ja mam VEGETE tylko i VEGETY uzywam. Gulasz robie w piekarniku, nastawiam na 140*, kroje miesko, zalewam woda, wrzucam cebule, marchew, polowe papryczki, listek laurowy, pieprz i sol.
4 godziny pozniej jak juz pieknie miesko soczki puscilo, dorzucam komponenty nr 2, a wiec reszte papryki (poprzednia juz jest w sosie, ale chcemy zeby nam chrupalo, nie?) troszke cebulki zasmazonej z maggi.
godzinke pozniej jak juz wszystko jest masakra gotowe, miesko rozplywa sie w ustach, mleczko+maka (na oko) dla uzyskania konsystencji geeeestego sosiku.
Jeszcze sie nie zawiodlem na tym 'chlopskim' przepisie :)
Az mi slinianki nadprodukuja slinke! :)
dobra jak wam moje przyprawy na nic :roll: , to choc buraczki i kasza gryczana?.
Kto mowil ze przyprawy na nic :) Dawaj wszystko, kasza + gulasz + buraczki brzmi super.

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 22 mar 2011, 13:53

wkramarczyk pisze:
badu pisze:
wkramarczyk pisze: Ja mam VEGETE tylko i VEGETY uzywam. Gulasz robie w piekarniku, nastawiam na 140*, kroje miesko, zalewam woda, wrzucam cebule, marchew, polowe papryczki, listek laurowy, pieprz i sol.
4 godziny pozniej jak juz pieknie miesko soczki puscilo, dorzucam komponenty nr 2, a wiec reszte papryki (poprzednia juz jest w sosie, ale chcemy zeby nam chrupalo, nie?) troszke cebulki zasmazonej z maggi.
godzinke pozniej jak juz wszystko jest masakra gotowe, miesko rozplywa sie w ustach, mleczko+maka (na oko) dla uzyskania konsystencji geeeestego sosiku.
Jeszcze sie nie zawiodlem na tym 'chlopskim' przepisie :)
Az mi slinianki nadprodukuja slinke! :)
dobra jak wam moje przyprawy na nic :roll: , to choc buraczki i kasza gryczana?.
Kto mowil ze przyprawy na nic :) Dawaj wszystko, kasza + gulasz + buraczki brzmi super.

dobra w sobote ci dam i wasabi tez zabrac? tylko oszczednie bo w Japonii teraz kryzys ale jeszcze chyba moge na sklep w Lozannie napasc?

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 22 mar 2011, 14:02

Badula, tylko jak ja ci ten gulasz przywioze co???

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 22 mar 2011, 14:25

w plastikowym pudeleczku à la tupperware?

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 22 mar 2011, 14:34

Da sie zrobic. Z tym ze bedzie zimny i niedobry :(

Awatar użytkownika
robi__
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 46
Rejestracja: 07 lut 2011, 13:44
Gadu: 0
Lokalizacja: Frauenfeld

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: robi__ » 22 mar 2011, 14:53

Widzę że w temacie obiadków nieźle się gotuje :lol: :lol:
Żyj dniem dzisiejszym, bo wczoraj nie wróci a jutro może nie nadejść...

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 22 mar 2011, 14:53

wkramarczyk pisze:Da sie zrobic. Z tym ze bedzie zimny i niedobry :(
nic sie nie mart Badu da rade.
w zamian dam przyprawy i kase jak lubisz.buraczki mozna tu kupic w kosteczkach.
deal roku :lol: :lol:

Awatar użytkownika
kleinschatz
Domownik
Domownik
Posty: 123
Rejestracja: 29 maja 2010, 21:40
Gadu: 0
Lokalizacja: Bregenz
Kontaktowanie:

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: kleinschatz » 22 mar 2011, 14:58

lemina pisze:
badu pisze:a masz polska przyprawke do gulaszu? u mnie zapasik :mrgreen:
A to jest potrzebna jakaś przyprawa do gulaszu, żeby był polski? Sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie nie wystarczy?
:) Wystarczy. Vegeta sklada sie glöwnie z chemicznych wzmacniaczy smaku :evil:
http://www.kleinschatz.ch/

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 22 mar 2011, 14:58

badu pisze:
wkramarczyk pisze:Da sie zrobic. Z tym ze bedzie zimny i niedobry :(
nic sie nie mart Badu da rade.
w zamian dam przyprawy i kase jak lubisz.buraczki mozna tu kupic w kosteczkach.
deal roku :lol: :lol:
Spoko, nic nie przywoz, wszystko przeciez moge sobie kupic :) Moze tylko przyprawke :)

a KASE to naprawde lubie :D

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 22 mar 2011, 15:15

zamiast Kaszy wyszla Kasa :oops:
teraz nie ma odwrotow :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 28 mar 2011, 11:54

Dzisiaj na obiad było coś takiego:
Obrazek Obrazek
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 28 mar 2011, 11:57

Nic mnie tak nie dobija jak posty leminy o obiedzie :D
Ja mialem odgrzewany gulasz :D
I jeszcze mam w zamrazarce 4 pojemniki!!!
:oops:

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 28 mar 2011, 11:59

lemina pisze:Dzisiaj na obiad było coś takiego:
Obrazek Obrazek
a co to?
makaron z warzywami w sosie serowym?
jak u mojej Mamy

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 28 mar 2011, 12:08

badu pisze: a co to?
makaron z warzywami w sosie serowym?
jak u mojej Mamy
Żaden sos serowy... Składniki są następujące:
  • indyk
  • por
  • marchewka (gotowana na parze)
  • fasolka (gotowana na parze)
  • brokuł (gotowany na parze)
  • kukurydza
  • papryka
  • makaron
  • mleko kokosowe + czerwona pasta curry
Taki zwyczajny obiad...
wkramarczyk pisze:Nic mnie tak nie dobija jak posty leminy o obiedzie
Dlaczego?
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 28 mar 2011, 12:11

lemina pisze:
badu pisze: a co to?
makaron z warzywami w sosie serowym?
jak u mojej Mamy
Żaden sos serowy... Składniki są następujące:
  • indyk
  • por
  • marchewka (gotowana na parze)
  • fasolka (gotowana na parze)
  • brokuł (gotowany na parze)
  • kukurydza
  • papryka
  • makaron
  • mleko kokosowe + czerwona pasta curry
Taki zwyczajny obiad...
wkramarczyk pisze:Nic mnie tak nie dobija jak posty leminy o obiedzie
Dlaczego?
bo jestem na diecie!!! :D

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 28 mar 2011, 12:13

wkramarczyk pisze:bo jestem na diecie!!! :D
Ale to nie jest tłuste i nie musisz tego na kg jeść...

Zostało mi trochę, chcesz? :twisted:
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 28 mar 2011, 12:16

lemina pisze:
wkramarczyk pisze:bo jestem na diecie!!! :D
Ale to nie jest tłuste i nie musisz tego na kg jeść...

Zostało mi trochę, chcesz? :twisted:
Dziekuje, ale po moich sobotnich przygodach z alkoholem i schweine kebabami odpadam :D

Ale nie kus dziewczyno nie kus, pamietaj, s5 ode mnie jezdzi!! :)

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 28 mar 2011, 12:20

wkramarczyk pisze: Ale nie kus dziewczyno nie kus, pamietaj, s5 ode mnie jezdzi!! :)
I co, że jeździ? Myślisz, że się boję?
Swoją droga trzeba było powiedzieć, że nie masz nitki i igły - mogłam Ci pożyczyć :>
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 28 mar 2011, 12:32

Aniol z Ciebie. Wystarczy mi lektura, swietna rzecz ten przewodnik. Robie sobie mapke rzeczy ktore chce zobaczyc.

Nitke i igle nabylem w Migro za cale 4.50 chf. Jednak do tak odpowiedzialnej roboty nie moge sie zabrac nieprzygotowany :D

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 28 mar 2011, 12:51

lemina pisze: Żaden sos serowy... Składniki są następujące:
  • indyk
  • por
  • marchewka (gotowana na parze)
  • fasolka (gotowana na parze)
  • brokuł (gotowany na parze)
  • kukurydza
  • papryka
  • makaron
  • mleko kokosowe + czerwona pasta curry
Taki zwyczajny obiad...
a tak wygladalo jak u mojej Mamy podobne cos tylko, ze z sosem serowym...

b-r-k
Rezydent
Rezydent
Posty: 5162
Rejestracja: 28 sty 2008, 18:39
Gadu: 0
Lokalizacja: (CH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: b-r-k » 28 mar 2011, 12:56

To może by tak szparagi ?

mam przepis własnego pomysłu, i cienki kalorycznie.
Podobno pyszny. tak twierdzą ci co jedli.
-------
Każdy trud przynosi zysk, gadulstwo - jedynie straty. (Salomon 925 p.n.e ).... ;-)

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 28 mar 2011, 13:27

b-r-k pisze:To może by tak szparagi ?

mam przepis własnego pomysłu, i cienki kalorycznie.
Podobno pyszny. tak twierdzą ci co jedli.
Dawaj przepis :)
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 28 mar 2011, 15:14

tez czekam na przepis :P

b-r-k
Rezydent
Rezydent
Posty: 5162
Rejestracja: 28 sty 2008, 18:39
Gadu: 0
Lokalizacja: (CH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: b-r-k » 28 mar 2011, 17:21

to dość duża porcja na 4-5 osób. można zmniejszyć lub zwiększyć ilość szparagów, albo zmienić ilości proporcjonalnie. Suflet zostaje sufletem, a szparagi szparagami. Dla wegetariańskich smakoszy może być bez szynki i wędzonego boczku, wówczas polecam ostrzejszy ser.

1. Kilogram szparagów, zielonych lub białych, a najciekawiej: pół takich i pół takich, obciąć końce o 2 cm, wstawić do wody jak kwiatki do wazonu na kilka godzin, obedrzeć ze włóknistych skórek od grubego końca poczynając, odciąć +/- 5 cm końcówkę grubą, ugotować wszystko razem w nieosolonej wodzie, kładąc na spód te małe kawałki a na wierzch szparagi całe, gotować NIE na miękko, w jak najmniejszej ilości wody bez soli, właściwie na parze.

2. Odcedzić, a teraz te odkrojone 5 cm wrzucić znów do tej małej ilości wody, wbić 5 żółtek oraz wsypać jedną zupę szparagową w proszku, dodać ze dwie łyżki śmietany. wszystko zmiksować na jedną masę. Dodać ociupinkę pieprzu. Gdyby b. gęste było dodać trochę śmietany lub mleka. Ma być takie jak lejący się miód.

3. Wysypać na żaroodporne płaskie naczynie (można je wysmarować masłem) pokrojone w kostkę lardons, czyli boczek chudy wędzony. można kupić już takie,
4. wyłożyć i poukładać na tych boczkowych małych kawałeczkach delikatnie szparagi w szeregu na przemian zielone i białe,albo piętrami szereg białych szereg zielonych oraz posypać każde piętro kosteczkami pokrojonej szynki i utartym serem -(dowolny, wg gustu i smaku, lub jaki jest pod ręką, dobra jest mieszanka, może być nawet owcza feta, trochę słone. ale chudsze) sera około 200 gr .

5. Białka ubić ze szczyptą soli, to ubiją się na sztywno. Wymieszać to z pkt. 2 , czyli masą zmiksowaną.
6. polać szparagi tą masą sufletową, przykryć dla dekoracji strzępki plastra szynki wylewając na nie resztki wygarniętej kocim językiem masy, można dać dla koloru na wierzch cienko pokrojonego w plastry pomidora i posypać reszta sera - 50 gr-do 100 gr

6. Wstawić do piekarnika na gorące powietrze nagrzanego na 150°. wstawić w środek, aby równo z góry i z dołu piec w 180 ° przez ok. 20 minut. aż się wierzch trochę zrumieni,
a ten niby suflet urośnie. zostawić jeszcze w zgaszonym piekarniku na 5-10 minut aż troszkę ostygnie.
można podawać z grzanką, albo z niczym ;) :lol:
mnie się zawsze udaje i zawsze jest dobre. Może mam szczęście? UWAGA : każdy piekarnik inaczej piecze, dlatego trzeba doglądać i sprawdzać.. Czuwać!
-------
Każdy trud przynosi zysk, gadulstwo - jedynie straty. (Salomon 925 p.n.e ).... ;-)

Awatar użytkownika
joa.skw
Domownik
Domownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 mar 2011, 12:39
Gadu: 0
Lokalizacja: Zürich

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: joa.skw » 29 mar 2011, 10:14

u mnie dzis lasagne odgrzewana, ale domowej roboty. robiona przez mojego chlopaka, wiec lekko przesolona jak na moj gust. ale i tak przepyszna. wrzucilabym zdjecie ale nie wiem jak :D
http://joanna-skwara.koeniglich.ch/blog/

wkramarczyk

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: wkramarczyk » 29 mar 2011, 10:15

joa.skw pisze:u mnie dzis lasagne odgrzewana, ale domowej roboty. robiona przez mojego chlopaka, wiec lekko przesolona jak na moj gust. ale i tak przepyszna. wrzucilabym zdjecie ale nie wiem jak :D
PIZZA COOP z przeceny 75% :D Tzn jeden kawalek, wystarczy zeby pociag zwany wkramarczyk zaopatrzyc w energie na caly dzien :D

Awatar użytkownika
Lucja
Moderator
Moderator
Posty: 3785
Rejestracja: 06 lut 2008, 12:52
Gadu: 0
Lokalizacja: St.Gallen (SG)
Kontaktowanie:

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Lucja » 29 mar 2011, 11:30

a u mnie dzisiaj -garnek w garnek i na miekko czyli nic... :lol:
" To nie rzadkosc umysl rzadki zmieniac komus w plynny mozg..... " RP.

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1346
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 29 mar 2011, 13:19

lazania ze szpinakiem

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 29 mar 2011, 14:15

:lol: :lol:
ja resztki z lodowki

Awatar użytkownika
Alty
Moderator
Moderator
Posty: 3754
Rejestracja: 01 lut 2008, 12:09
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Alty » 29 mar 2011, 15:51

a ja zezarlam rudej sucha bule ;-) :-D
Emoc­je i kłam­stwa,fas­cy­nac­ja i gra. Uczu­cia i ich brak... Da­ry,których nie wol­no przyjąć.. Kłam­stwo i praw­da.Czym jest prawda? Zap­rzecze­niem kłam­stwa? Czy stwier­dze­niem fak­tu? A jeżeli fakt jest kłam­stwem, czym jest wówczas praw­da?
A. S.

Awatar użytkownika
Aga1979
Rezydent
Rezydent
Posty: 3331
Rejestracja: 11 lis 2010, 19:08
Gadu: 0
Lokalizacja: Uznach

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Aga1979 » 29 mar 2011, 16:34

Alty pisze:a ja zezarlam rudej sucha bule ;-) :-D
i popilysmy okropnym jemaltem:)))

Awatar użytkownika
anastazia
Domownik
Domownik
Posty: 276
Rejestracja: 30 kwie 2008, 16:34
Gadu: 0
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: anastazia » 31 mar 2011, 12:38

Dzisiaj bida :
frytki z ketchupem i majonezem :| - pozniej bedzie moze jakas salatka ... :roll: (jak mi sie zechce ruszyc moje cztery litery :-/...)
L'aventure c'est mon dada ! ;D

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: badu » 01 kwie 2011, 13:37

dzisiaj wszyscy na diecie? :lol:

makaron z sosem pomidorowa-bazyliowym...
a na deser swieze powietrze :D

Awatar użytkownika
joa.skw
Domownik
Domownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 mar 2011, 12:39
Gadu: 0
Lokalizacja: Zürich

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: joa.skw » 02 kwie 2011, 21:09

ja dzisiaj ugotowalam golabki - wyszlo 22 sztuki - zrobilam leczo z kasza gryczana, pokleilam pierogi... dzieki bogu nie musialam tego jesc :D
jutro przychodza goscie.
http://joanna-skwara.koeniglich.ch/blog/

Awatar użytkownika
jagoda
Rezydent
Rezydent
Posty: 1117
Rejestracja: 27 lut 2007, 23:39
Gadu: 0
Lokalizacja: Gdansk /Wallis
Kontaktowanie:

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: jagoda » 03 kwie 2011, 09:18

A ja zabieram sie zaraz za robienie roladek wolowych w sosie musztardowym /musztarda iscie polska/.Do tego kasza gryczana,od Mileny zreszta,ktora oszczeczam :D Maka krupczatka tez z PL.
Miesko juz przygotowane. Boczus,cebulka,czosnyczek,ogoreczki,papryczka juz pociete;wykalaczki przygotowane.
Przystawka - roznorodne warzywka w zaprawie lekko-winnej, wlasnej roboty.
Na deser lody waniliowe z bita smietana i gruszkami z syropu;wlasnorecznie robione-pycha !
A ze tego sporo wyszlo,bedzie zapasik w zamrazarce:)
Po obiadku - LO, czyli lezenie odlogiem i kapiel sloneczna na balkonie,czesc druga :mrgreen:

Milego slonecznego dnia :!:
Usmiech i humor to zwycieski znak gorowania nad losem

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 03 kwie 2011, 09:29

jagoda pisze:od Mileny zreszta,ktora oszczeczam
Jakby Ci trzeba było więcej, to daj znać - wyślę znowu paczkę :)
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości