A co dzisiaj na obiad?

Przepisy kulinarne. Z kuchni szwajcarskiej, polskiej i każdej innej.
Pogawędki kulinarne również pasują do tego działu.
Awatar użytkownika
jagoda
Rezydent
Rezydent
Posty: 1117
Rejestracja: 27 lut 2007, 23:39
Gadu: 0
Lokalizacja: Gdansk /Wallis
Kontaktowanie:

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: jagoda » 03 kwie 2011, 09:39

Serdeczne dzieki Milenko,jestes kochana!!
Jak sie zacznie konczyc,dam znac.
Pierwsza ugotowa kasze zjadlam /zezarlam/ ,,na pniu,,...bez niczego :lol:

Zycze Ci mielgo slonecznego dzionka
Jagoda
Usmiech i humor to zwycieski znak gorowania nad losem

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 03 kwie 2011, 10:49

jagoda pisze: Jak sie zacznie konczyc,dam znac.
Daj, daj - koniecznie :)

A u mnie na obiad dzisiaj kura pieczona na kapuście kiszonej. Do tego ziemniaki, a na deser (ale to później) sernik na zimno ze szklanki.
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
jagoda
Rezydent
Rezydent
Posty: 1117
Rejestracja: 27 lut 2007, 23:39
Gadu: 0
Lokalizacja: Gdansk /Wallis
Kontaktowanie:

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: jagoda » 03 kwie 2011, 10:54

Wow...obiadek extra. Przyznam ze nie jadlam jeszcze.
A zatem Smacznego :!: :!: :!: !!! i milego poobiedniego wypoczynku :D
Usmiech i humor to zwycieski znak gorowania nad losem

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: lemina » 03 kwie 2011, 11:14

Spróbuj kiedyś. Niby robię wg tego przepisu, ale jednak w zasadzie się go nie trzymam ;-)

Kapustę kiszoną kroję, dodaję potarkowane jabłko, zalewam mieszaniną wody, sosu sojowego i miodu (ale tego płynu ma nie byś strasznie duszo, bo będzie wszystko pływało - jakieś 1/2 szkl na 1/2kg kapusty). Kapustę rozkładam na blaszce, na to kładę kurczaka (pociętego na porcje) lub udka, którego wcześniej obtaczam w mieszance z soli,papryki słodkiej i majeranku i odrobiny oleju. Piekę w piekarniku, aż się upiecze (ok 1 godz w 190-210 stopniach). Kurczę jest wilgotne, a kapusta... Ech...
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
jagoda
Rezydent
Rezydent
Posty: 1117
Rejestracja: 27 lut 2007, 23:39
Gadu: 0
Lokalizacja: Gdansk /Wallis
Kontaktowanie:

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: jagoda » 03 kwie 2011, 11:32

Serdeczne dzieki za przepis.Wyprobuje na pewno. Brzmi smakowiecie,palce lizac i zawsze cos innego,nowego.
Z Twego westchnienia wnosze,ze...w ustach sie rozplywa :D
Usmiech i humor to zwycieski znak gorowania nad losem

b-r-k
Rezydent
Rezydent
Posty: 5161
Rejestracja: 28 sty 2008, 18:39
Gadu: 0
Lokalizacja: (CH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: b-r-k » 03 kwie 2011, 12:13

właśnie przez przypadek udoskonaliłam przepis na suflet szparagowy. Otóż zapomniałam obcięte 4 cm grube końce wrzucić do gotowania. Zatem surowe , zmiksowałam je z żółtkami, tą wodą ze gotowania i szparagówką z torebki no i białkami. następnie wymieszane z ubitymi białkami wylałam na posypane serem i szynką, ugotowane i poukładane szparagi, i też posypałam parmesanem na sam wierzch.
suflet jest jeszcze smakowitszy.
-------
Każdy trud przynosi zysk, gadulstwo - jedynie straty. (Salomon 925 p.n.e ).... ;-)

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 12 lut 2012, 15:54

obiad:
schnitzel
spätzli (wlasnej roboty)
sos pieczarkowy
czerwone wino rodzimej (CH) produkcji rocznik 2008 (calkiem calkiem hmm)

deser
1. resztki wczorajszej makowej strucli
2. pianka z przestudzonej galaretki ubitej razem z kremowka
3. mufliny i babeczki z czekoladowymi kostkami oblane czekoladowa polewa

Awatar użytkownika
Aboma
Rezydent
Rezydent
Posty: 679
Rejestracja: 16 lip 2011, 15:49
Gadu: 0
Lokalizacja: BE, GE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Aboma » 12 lut 2012, 22:18

sjp.pl słownik języka polskiego:
strucel
podłużna, słodka bułka drożdżowa, nadziewana powidłami, makiem, owocami itp.; strucla
strucla
podłużna, słodka bułka drożdżowa, nadziewana powidłami, makiem, owocami itp.; strucel

O co tu chodzi ?
Przeciez toto nie moze samo sie tego i rozmnazac.

Jak nazywa sie mezczyzna zamieniajacy sie operacyjnie w kobiete ? I odwrotnie ?
Transseksualizm ...
Gdyby ludzie mowili tylko o tym, co rozumieja, byłoby w swiecie bardzo cicho. [Albert Einstein]
Gdyby uzytkownicy forum mowili .....

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 13 lut 2012, 10:12

a co za roznica
kobieta mezczyzna obojniak transseksualista/tka ...
strucla babeczki mufliny pianka smakowal/a/ly/li wysmienicie
i o to glownie w tym watku chodzi

Iwona28
Przygodny Gość
Przygodny Gość
Posty: 9
Rejestracja: 08 mar 2012, 12:59
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Iwona28 » 08 mar 2012, 19:30

U mnie dzis bylo jedno danie: makaron z lososiem i zielonym groszkiem w sosie bechamel.
Moj syn to uwielbia !

Ja w ogole lubie gotowac, piec i robic roznosci, np. wlasne pralinki. :)

ewciav69
Rezydent
Rezydent
Posty: 1049
Rejestracja: 18 paź 2010, 21:08
Gadu: 0
Lokalizacja: ZH

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: ewciav69 » 08 mar 2012, 23:05

mozesz podac przepis na wlasne pralinki?
jesli to nie jest twoja tajemnica,naturalnie :D

Iwona28
Przygodny Gość
Przygodny Gość
Posty: 9
Rejestracja: 08 mar 2012, 12:59
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Iwona28 » 09 mar 2012, 16:05

a prosze uprzejmie, zadna tajemnica :D
200g gorzkiej kuwertury i 200 ml smietany,
rozpuscic czekolade w smietanie, wylac na pergamin na plaskiej blasze, schlodzic.
Potem formowac kulki.
To jest przepis podstawowy.
Tylko w Szwajcarii zaczynaja sie schody z czekolada !!!!!
Normalna czekolada w bloku ma tylko 55 % kakao, kuwertury gorzkiej nie ma, a inne czekolady z wyzsza zawartoscia kakao sa drogie.
Ja kupuje kuwerture w Niemczech, a jak mam robis ze szwajcarskiej, to daje tylko 100 ml smietany.

Kulki mozna obtaczac czym sie chce: orzechy, migdaly, wiorki kokosowe.
Mozna dodac 2-3 lyzki alkoholu: spirytus, likier pomaranczowy lub inny owocowy, rum , sok z limetek itd.
Zaleznie od smaku, jaki sie chce mozna nadziewac: skorki pomaranczowe, cytrynowe, cale migdaly, pistacje, marcepan.
Ja na koniec, zeby byly twardsze, oblewam jeszcze sma rozpuszczona czekolada.

Jak sie ma foremki, to jest szybciej. :D

A z bialej czekolady wychodza wysmienite pralinki z ajerkoniakiem.
200 g bialej czekolady, 50 g masla, 100 ml ajerkoniaku i garsc wiorkow kokosowych.

Zycze milej zabawy i smacznego ! :P

ewciav69
Rezydent
Rezydent
Posty: 1049
Rejestracja: 18 paź 2010, 21:08
Gadu: 0
Lokalizacja: ZH

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: ewciav69 » 09 mar 2012, 23:32

dziekuje pieknie :D

zlombud
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 48
Rejestracja: 07 sty 2012, 16:21
Gadu: 0
skype: mikimik20
Lokalizacja: zurich

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: zlombud » 11 mar 2012, 19:43

robi__ pisze:Witam wszystkich na obczyźnie.
Chciałbym zapytać a co u Ciebie dzisiaj na obiad?
U mnie w Polsce standard:
rosół z makaronem (ręcznie robionym przez moją teściową - pyszny , nie jakiś tam kupiony) :)
na drugie danie filety z kurczaka z ziemniaczkami (byłem w Tesko kupiłem te które maja napisane
Kraj pochodzenia : Polska , haha ciekawe czy to prawda)
i oczywiście buraczki oraz mizeria.
Pycha mniam mniam ....

Pozdrawiam
TAK JA DZIŚ PIERWSZY RAZ ROBIŁEM KRÓLIKA W ŚMIETANIE ALE JA GO NIE JADŁEM DLA STARSZEJ PANI BYŁ TO OBIAD :D

Iwona28
Przygodny Gość
Przygodny Gość
Posty: 9
Rejestracja: 08 mar 2012, 12:59
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Iwona28 » 11 mar 2012, 21:34

czesc "zlombud", wszystko jasne: tesciowa ciebie truje rosolkiem, a ty w odwecie ja krolikiem :lol:
Tylko wytlumacz mi jedno: gdzie ty wlasciwie mieszkasz, w Polsce czy w Szwajcarii? A moze tylko jestes z wizyta w Polsce? To Tesco mnie zalatwilo :)

Iwona28
Przygodny Gość
Przygodny Gość
Posty: 9
Rejestracja: 08 mar 2012, 12:59
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Iwona28 » 20 mar 2012, 09:47

witam serdecznie !
Cos sie tutaj cicho zrobilo. Czy wszyscy sa na diecie? ;-)

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 27 mar 2012, 12:46

a u mnie swojska ogorkowa

znalazlam zabunkrowany sloiczek (od mamy)
z kiszonymi polskimi ogorasami

jak sie ciesze ... :mrgreen:

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 21 paź 2013, 13:52

Wegetarianski bigos z Knöpfli
do tego kotlety sojowe

Szkodnik dostanie:
poczciwy kawal miecha z kluchami i "moim" bigosem.

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 27 kwie 2014, 13:29

Dzisiaj robilam obiad na stereo
Maz mial:
pieczona piers kurczaka
z ryzem
i sosem smietanowo pieczarkowam na bialym winie.

Ja mialam:
Oreccchiette al Broccoli
czyli
makaron Orecchiette
z ostra ta "mala" papryczka usmazona na oleju
do tego ugotowane brokoly
rozdrobnione sardynki z puszki
wszystko wymieszane
posypane parmesanem

biale wino
lody ze smietana.

Awatar użytkownika
dunka
Rezydent
Rezydent
Posty: 2104
Rejestracja: 25 lut 2007, 17:06
Gadu: 0

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: dunka » 25 cze 2014, 09:38

Bylam wczoraj u "sasiadow" na wycieczce i zrobilam zakupy - pol kilo swiezutkiego, pachnacego koperku, za ktory zaplacilam ok 2 euro. W CH koperek jest chyba drozszy od argentynskiej wolowiny :wink:

Do tego koperku mam mloda kapuste, marchewke, pietruszke, a do tego mlode ziemniaki i klarowane maslo. Takie dzis bedzie u mnie szalenstwo :)

Pochwale sie jeszcze, ze znalazlam przepis na ziemniaki pieczone w piekarniku, ktore wygladaja i smakuja jak z ogniska.
Dla zainteresowanych: ziemniaki wyszorowac, ponakluwac widelcem i mokre obtoczyc w mieszance maki z sola. Piec na zloto w 200 stopniach. U mnie trwalo to ok godziny. Polecam, bo naprawde sa pyszne, do nich zas chlodnik litewski, pyszojstwo :D

agnieszka13
Domownik
Domownik
Posty: 245
Rejestracja: 14 lut 2009, 11:15
Gadu: 0
Lokalizacja: ZH

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: agnieszka13 » 30 cze 2014, 10:55

Kochana Lidio!
przyjedz do mnie dostaniesz za darmo koperkuz ogrodka a moze magi z tez chcesz?
pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 30 cze 2014, 12:42

dunka pisze:....pol kilo swiezutkiego, pachnacego koperku, ....
Dunka
ja mam koperek na tarasie.

W sumie swoje ziola w dniczkach
Z wlasnego wysiewu
- bazylie
- szczypiorek
- pietruszke

Z kupionych sadzonek i przesadzonych w korytka:
- tymian
- rozmaryn
- szalwie
- no i oczywiscie koperek
(bo jak mozna jesc ogorki bez koperku) :D

Awatar użytkownika
Aga1979
Rezydent
Rezydent
Posty: 3331
Rejestracja: 11 lis 2010, 19:08
Gadu: 0
Lokalizacja: Uznach

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Aga1979 » 30 cze 2014, 13:03

aleksandra pisze:(bo jak mozna jesc ogorki bez koperku) :D
ach, ogorki... co ja bym dala za takiego chrupiacego malosolnego :D

juz niedlugo, u mamy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: godzilla » 30 cze 2014, 14:45

no, ciekawe CO bys dala...
:mrgreen:

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 30 cze 2014, 14:52

godzilla pisze:no, ciekawe CO bys dala...
:mrgreen:
Ja tam sie zastanawiam nad tym apetytem ...

Awatar użytkownika
Aga1979
Rezydent
Rezydent
Posty: 3331
Rejestracja: 11 lis 2010, 19:08
Gadu: 0
Lokalizacja: Uznach

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Aga1979 » 30 cze 2014, 15:08

aleksandra pisze:
godzilla pisze:no, ciekawe CO bys dala...
:mrgreen:
Ja tam sie zastanawiam nad tym apetytem ...
ja tez, ale TAKICH cudow nie ma :mrgreen:

...na szczescie :lol:

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: godzilla » 30 cze 2014, 17:38

a ja juz po kolacji...

Awatar użytkownika
dunka
Rezydent
Rezydent
Posty: 2104
Rejestracja: 25 lut 2007, 17:06
Gadu: 0

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: dunka » 30 cze 2014, 17:52

agnieszka13 pisze:Kochana Lidio!
przyjedz do mnie dostaniesz za darmo koperkuz ogrodka a moze magi z tez chcesz?
pozdrawiam serdecznie
Aga, dzieki piekne, skorzystam z zaproszenia na pewno, moze nawet jutro, bo musze jechac na lotnisko, ale szczegoly omowimy telefonem :)

Awatar użytkownika
dunka
Rezydent
Rezydent
Posty: 2104
Rejestracja: 25 lut 2007, 17:06
Gadu: 0

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: dunka » 30 cze 2014, 17:58

Aleksandro, mam jak Ty na tarasie, plus kotom kocimetke, miete ludziom do "Hugo" ;) pomidorki koktajlowe, i zwykle w dwoch odmianach oraz pnace truskawki, albo raczej wiszace i wrzos ku ozdobie;)
Ostatnio zmieniony 30 cze 2014, 18:02 przez dunka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dunka
Rezydent
Rezydent
Posty: 2104
Rejestracja: 25 lut 2007, 17:06
Gadu: 0

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: dunka » 30 cze 2014, 18:00

Aga1979 pisze:
aleksandra pisze:(bo jak mozna jesc ogorki bez koperku) :D
ach, ogorki... co ja bym dala za takiego chrupiacego malosolnego :D

juz niedlugo, u mamy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D

Dawaj do mnie :D mam cala kamionke swiezutkich z koperkiem, ale z tym, co ma nasiona, pol kilo to sam swiezy, zielony :)

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 01 lip 2014, 07:01

Dunka
ja chcialam taka ladna, stylowa kamionke do kiszenia ogorasow kupic.
Oczywiscie dla samej stylowej kamionki.

Tylko sobie uswiadomilam ze:
- ja za kiszonymi nie przepadam.
Chyba ze bede kisila i zaprawiala dla zupy ogorkowej.

A szkodnik tego nie zna, nie tknie i tak wogole dla pewnosci bedzie na nie.

:lol: :lol:

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: godzilla » 01 lip 2014, 07:18

aleksandra pisze:A szkodnik tego nie zna, nie tknie i tak wogole dla pewnosci bedzie na nie.

:lol: :lol:
to wymysl mu jakas ideologie, ktora go przekona...
ze to naturalne, ekologiczne, ze takie ogorki to sama natura tak robi, ze to zdrowe, ze nie zatrute przemyslowymi truciznami dodawanymi do konserwowania zywnosci, ze mu to potencji nie odbierze a byc moze wrecz przeciwnie...

no i smaczne jest...

jak ugotujesz smaczne to sie przekona...
:mrgreen:

Awatar użytkownika
Aga1979
Rezydent
Rezydent
Posty: 3331
Rejestracja: 11 lis 2010, 19:08
Gadu: 0
Lokalizacja: Uznach

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Aga1979 » 01 lip 2014, 07:19

dunka pisze:
Aga1979 pisze:
aleksandra pisze:(bo jak mozna jesc ogorki bez koperku) :D
ach, ogorki... co ja bym dala za takiego chrupiacego malosolnego :D

juz niedlugo, u mamy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D

Dawaj do mnie :D mam cala kamionke swiezutkich z koperkiem, ale z tym, co ma nasiona, pol kilo to sam swiezy, zielony :)
normalnie chyba zaraz zrobie sobie wolne :D

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 18 wrz 2014, 15:25

Dzisiaj zrobilam szkodnikowi
mieso w sosie kawowym.

Kawowa marynata.
1 dl espresso
1/2 dl likieru kawowego

Wymiezsac, mieso tym posmarowac, przykryc i zostawic w lodowce na 12 godz.

Mieszanka przypraw
1/2 lyzki czerwonego pieprzu
rozgniesc w mozdzierzy
troche soli

Mieso
na bardzo goracej patelni ze wszystkich stron obsmazyc (ok. 5 min)
Oblozyc mieszanka przypraw i wlozyc do brytfanny

Opiec w piekarniku ok. 1,5 godz. wewnwtrzna temp miesa 55°
Natepnie 1 godz. trzymac w temp. 60 °

Sos kawowy
2 dl. bulionu
1 dl. espresso
1/2 dl. kawowego likieru
5 ziaren czerwonego pieprzu (rozgniecione)
Zagotowac i tak dlugo gotowac az zostanie ok polowa tego co bylo na poczatku
Przecedzic
Odcedzone wlac do tego samego garnka
Zagescic Maitena
dolac smietany

Do tego byl pelnoziarnisty szeroki makaron.

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 24 paź 2014, 04:34

Wczoraj robilam Ravioli ze szpinakiem

Obrazek

A ze zostalo ciasta a zabraklo nadzienia
powstalo przy Ravioli kilka makaronikow

Obrazek

ankapa
Domownik
Domownik
Posty: 462
Rejestracja: 16 lut 2011, 20:55
Gadu: 0

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: ankapa » 24 paź 2014, 16:14

O rany, jakie piekne.......a jak to sie robi, zeby byly takie ladne?
A ciasto to jak na zwykle pierogi czy jakies specjalne?

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 25 paź 2014, 09:50

Takie rowne...
bo z maszynki (takiej kreconej)

Wstyd sie przyznac, ale nigdy nie mialam sily rozwalkowac ciasta na pierogi.
Ciasto z jajkami czy bez, no nie dawalam rady ( :? taka slabizna zawsze bylam i jestem)

W zeszlym tygodniu chodzilismy za dobrym nozem.
Mam 2 dobre (nadajace sie juz do oszczenia).
Mam tez blok z nozami, ktory ladnie wyglada i nic po za tym.
Noz dostalam taki ciezki wielgachny i ostry (juz sie nim pocielam :mrgreen: )
2 pozostale dalam do oszczenia.
No i moge w kuchni spokojnie dalej dzialac.


No ale mialo byc o Ravioli
szukajac noza, natknelam sie na maszynke do makaronu
i to wloska
zainteresowala mnie szczegolnie czesc do "walcowania" ciasta
do tego sprzedawczyni pokazala przystawke na ravioli

Kupilismy, naogladalam sie wideo
i wzielam za krecenie (idzie super, zadne ciasto mi teraz nie straszne)

Przystawka tez ok, chociaz pierwszych ravioli zrobilam kaszane :lol:
ale pozniej juz szlo jak na zalaczonym zdjeciu

Maszynka jest super i juz ja kocham.
Ravioli zjedlismy do tego zamrozilam 2 woreczki.

Przepis na Ravioli wzielam z zalaczonej do maszyki ulotki

250g maki (Weichweizenmehl)
250g ..... (Hartweizenmehl)
i tu zaczely sie schody, gdzie ta druga kupic.
Na blogach/forach niemieckich wyczytalam, ze we Wloszech to nie problem,
a tutaj ludzie sobie radza dajac tutejszy Hartweizengriess (Semoule de blé dur)
4 jajka
pol szklanki wody

Nadziewalam
szpinakiem z ricotta i startym zoltym serem

Z resztki ciasta (zabraklo nadzienia), zeby nie wyrzucac,
zrobilam i ususzylam szeroki makaron
jeszcze go nie gotowalam.

ankapa
Domownik
Domownik
Posty: 462
Rejestracja: 16 lut 2011, 20:55
Gadu: 0

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: ankapa » 25 paź 2014, 20:43

Dzieki, efekt swietny. Wygladaja smakowicie :D

Awatar użytkownika
kylu
Domownik
Domownik
Posty: 338
Rejestracja: 08 sty 2009, 13:36
Lokalizacja: Delemont-Bolesławiec

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: kylu » 25 paź 2014, 21:02

ślinka leci jak koleżanki przedstawiają takie dobroci :P

u mnie dziś z braku czasu klopsy ze słoika,kaszka kuskus ogóreczki konserwowe
pozd!

Awatar użytkownika
dunka
Rezydent
Rezydent
Posty: 2104
Rejestracja: 25 lut 2007, 17:06
Gadu: 0

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: dunka » 26 paź 2014, 15:51

Moze ktos z Was widzial gdzies biala dynie? Nie patisona, a okragla dynke. Jezeli tak to poprosze o informacje.

http://www.kcb-samen.ch/product.php?cPa ... 15p00j7mn6

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 13 lis 2014, 13:31

:mrgreen: od wczoraj do piatku jestem slomiana wdowa.
luzik

No i co by tu na obiad

Wczoraj poratowalam sie zamrozonymi moimi ravioli
ale dzisiaj bieda.

Obiad zrobilam w 15 min.

Skladniki:

kawalek lososia
(jak dla mnie) 2 duze ziemniaki
bulion
szafran
mala cebulka
pietruszka

Przygotowalam bulion z szafranem
ziemniaki obralam i pocielam w tak ok 0,5 cm talarki
wrzucialam do gotujacego bulionu i gotowalam 5 min
Po 5 min
dorzucialam
pocieta cebulke i pietruszke
i gotowalam jeszcze nastepne5 min

W miedzyczasie sciagnelam z lososia czarna skore
i pocielam lososia na ok 1 cm paski

Wyciagnelam kartofle z bulionu
a do bulionu wrzucialam pocietego lososia i gotowalam ok. 3min
Gotowe
z bulionu mozna zrobic sos
jesc ziemiaki z lososiem
albo jeszcze dodatkowo z salata polana buionowym sosem.

Awatar użytkownika
Aga1979
Rezydent
Rezydent
Posty: 3331
Rejestracja: 11 lis 2010, 19:08
Gadu: 0
Lokalizacja: Uznach

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Aga1979 » 13 lis 2014, 15:01

Aleksandra!!!
przeciez to jest czysty sadyzm takie cos klikac gdy co niektorym w brzuchu burczy, tak od 3 godzin :wink:

zaraz ide po lososia :D

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 13 lis 2014, 15:29

Aga1979 pisze:Aleksandra!!!
przeciez to jest czysty sadyzm takie cos klikac gdy co niektorym w brzuchu burczy, tak od 3 godzin :wink:

zaraz ide po lososia :D
:shock: ja sadystka??
jak mozesz ... :cry:
przeciez przepis jest na szybko (dla zapracowanych i wyglodnialych)

Ps. nie zapomij kupic nie tylko lososia ale i szafranu!!!!!!

Awatar użytkownika
Aga1979
Rezydent
Rezydent
Posty: 3331
Rejestracja: 11 lis 2010, 19:08
Gadu: 0
Lokalizacja: Uznach

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Aga1979 » 13 lis 2014, 15:55

aleksandra pisze:
Aga1979 pisze:Aleksandra!!!
przeciez to jest czysty sadyzm takie cos klikac gdy co niektorym w brzuchu burczy, tak od 3 godzin :wink:

zaraz ide po lososia :D
:shock: ja sadystka??
jak mozesz ... :cry:
przeciez przepis jest na szybko (dla zapracowanych i wyglodnialych)

Ps. nie zapomij kupic nie tylko lososia ale i szafranu!!!!!!
przepis cudo :D
mam nadzieje ze szafran znajde na naszym zawulgaryzmie, mamy fajny maly sklepik bio, tam bedzie lepszy szafran niz u pana coopa albo pani migros;)

siedlisko77
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 31
Rejestracja: 30 sty 2013, 09:22

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: siedlisko77 » 14 lis 2014, 08:38

u mnie na obiadek flaki ostre i na deser jabłecznik z lodami. Pycha

b-r-k
Rezydent
Rezydent
Posty: 5161
Rejestracja: 28 sty 2008, 18:39
Gadu: 0
Lokalizacja: (CH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: b-r-k » 14 lis 2014, 09:33

jest taki ryż w torebkach z szafranem i grzybami. Ryż gotuję z grzybami a szafran chowam do innych potraw, jak np. ta poniżej.


A na dziś jarzynowa. z natką z rzodkiewek. Kasza gryczana i ...jajecznica po mojemu, czyli z łyżką mleka lub śmietanki i masła posypana szczypiorkiem suszonym, do tego brioccoli...
-------
Każdy trud przynosi zysk, gadulstwo - jedynie straty. (Salomon 925 p.n.e ).... ;-)

Awatar użytkownika
Aisha
Rezydent
Rezydent
Posty: 1873
Rejestracja: 31 sty 2009, 19:51
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Aisha » 14 lis 2014, 11:13

U mnie bedzie dzisiaj marchewka (na slodko- slono) z rodzynkami, sliwkami, cynamonem i miodem.
Do tego pieczone w oliwie czosnkowej, z dodatkiem swiezego rozmarynu i odrobina szalwi udka kurczaka. No i pare malutkich kartofelkow jako uzupelnienie dania.

Deseru nie przewiduje. Czekam z tym do rozpoczecia Adwentu. :)

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 14 lis 2014, 11:16

U mnie beda Gnocchi di patate

Robie nie tylko na obiad ale tez zamrazam na pozniej

Obrazek

Przepis:

750 g ziemniakow
200g maki ( w zaleznosci jakie sa ziemniaki czasem trzeba dodac wiecej)
50g zmielonego parmezanu
1 jajko
sol

Ja robie z podwojnej porcji, czesc zamrazam i mam gotowce kiedy nie mam czasu gotowac.

Ugotowac ziemniaki
jeszcze gorace
zmielic lub przecisnac przez prase
troche przestudzic (tak aby mozna bylo wyrabiac i sie nie poparzyc)
dodac reszte skladnikow
wyrobic ciasto.

Powinno byc wilgotne ale nie kleic sie do rak.

Formowac waleczec odkrawac i formowac gnocchi

Ja przywiozlam sobie z Wloch tarke do formowania gnocchi (nie wiem czy w CH sa)
wczesniej jak nie mialam robilam to na widelcu

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: godzilla » 14 lis 2014, 11:54

aleksandra pisze:Ja przywiozlam sobie z Wloch tarke do formowania gnocchi (nie wiem czy w CH sa)
na ricardo mozna cos takiego kupic

http://www.ricardo.ch/search/index/?Sea ... plitMode=b

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1345
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: aleksandra » 14 lis 2014, 11:59

godzilla pisze:
aleksandra pisze:Ja przywiozlam sobie z Wloch tarke do formowania gnocchi (nie wiem czy w CH sa)
na ricardo mozna cos takiego kupic

http://www.ricardo.ch/search/index/?Sea ... plitMode=b
ale to nie to

Ja mowie o tej drewnianej z rowkami
do formowania gnocchi

A miele na maszynce elektrycznej do miesa (jeszcze z PL)

b-r-k
Rezydent
Rezydent
Posty: 5161
Rejestracja: 28 sty 2008, 18:39
Gadu: 0
Lokalizacja: (CH)

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: b-r-k » 14 lis 2014, 12:07

Aisha, skąd wiedziałaś , że kurczaków nie jadam :mrgreen:
-------
Każdy trud przynosi zysk, gadulstwo - jedynie straty. (Salomon 925 p.n.e ).... ;-)

Rico:ch
Rezydent
Rezydent
Posty: 1542
Rejestracja: 21 sie 2014, 22:47
Gadu: 0
Lokalizacja: BERN

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Rico:ch » 14 lis 2014, 12:47

aleksandra pisze:U mnie beda Gnocchi di patate

Robie nie tylko na obiad ale tez zamrazam na pozniej

Obrazek

Przepis:

750 g ziemniakow
200g maki ( w zaleznosci jakie sa ziemniaki czasem trzeba dodac wiecej)
50g zmielonego parmezanu
1 jajko
sol

Ja robie z podwojnej porcji, czesc zamrazam i mam gotowce kiedy nie mam czasu gotowac.

Ugotowac ziemniaki
jeszcze gorace
zmielic lub przecisnac przez prase
troche przestudzic (tak aby mozna bylo wyrabiac i sie nie poparzyc)
dodac reszte skladnikow
wyrobic ciasto.

Powinno byc wilgotne ale nie kleic sie do rak.

Formowac waleczec odkrawac i formowac gnocchi

Ja przywiozlam sobie z Wloch tarke do formowania gnocchi (nie wiem czy w CH sa)
wczesniej jak nie mialam robilam to na widelcu
Przepis bardzo podobny jak na "leniwe pierogi"
Zamiast parmezanu dodaje się twaróg.
Jak dobrze zrobione nigdy nie będą "gniotem"
Z braku laku dobry i parmezan

Awatar użytkownika
godzilla
Swojak
Swojak
Posty: 24976
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:52
Gadu: 0
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: godzilla » 14 lis 2014, 12:59

aleksandra pisze:ale to nie to

Ja mowie o tej drewnianej z rowkami
do formowania gnocchi
ja o tym raczej chcialem ale zdaje sie ze linka dalem innego
http://www.ricardo.ch/kaufen/haushalt-u ... 747629426/

Awatar użytkownika
Maly_Mis_Koala
Rezydent
Rezydent
Posty: 2369
Rejestracja: 06 lut 2013, 19:22
Gadu: 0
Lokalizacja: Zurich

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Maly_Mis_Koala » 14 lis 2014, 13:58

A po naszemu czy gnocchii to nie poprostu kopytka?

:shock:

Tak z czystej ciekawosci, czy z ciasta gnochhi mozna rowniez robic male ludziki, weze, rybki i inne 'dziela sztuki' do zjedzenia?
Tu byl podpis.

Awatar użytkownika
Alty
Moderator
Moderator
Posty: 3754
Rejestracja: 01 lut 2008, 12:09
Lokalizacja: AG

Re: A co dzisiaj na obiad?

Post autor: Alty » 14 lis 2014, 14:00

Maly_Mis_Koala pisze:A po naszemu czy gnocchii to nie poprostu kopytka?

:shock:

Tak z czystej ciekawosci, czy z ciasta gnochhi mozna rowniez robic male ludziki, weze, rybki i inne 'dziela sztuki' do zjedzenia?
tak :-)
tylko do gniocci dodaje sie (do srodka, do ciasta) jeszcze parmezan.
poza tym to dokladnie sa kopytka :-)

i tak, mozna robic. ale trzeba uwazac, zeby sie nie rozlazly w gotowaniu (to ciasto dosc miekkie byc powinno).
Emoc­je i kłam­stwa,fas­cy­nac­ja i gra. Uczu­cia i ich brak... Da­ry,których nie wol­no przyjąć.. Kłam­stwo i praw­da.Czym jest prawda? Zap­rzecze­niem kłam­stwa? Czy stwier­dze­niem fak­tu? A jeżeli fakt jest kłam­stwem, czym jest wówczas praw­da?
A. S.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość