Polacy w Szwajcarii

(Forum of Polish Community in Switzerland)
Teraz jest Wt 30 wrz 2014 22:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N 20 mar 2011 12:24 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 07 lip 2010 12:00
Posty: 158
Lokalizacja: ZH
Gadu: 0
Witam serdecznie !

Na pewno jest nas tutaj trochę. W wątku można zamieszczać pyszne, wegetariańskie przepisy. Wszyscy mięsożercy, ale miłośnicy zdrowego owocowo-nabiałowo-warzywnego żywienia także mile widziani !

Na początek wrzucam coś od siebie

Placuszki z tartej cukinii


Składniki, 2 - 3 porcje (około 20 małych placuszków):
• 30 g mąki pszennej
• sól i pieprz
• 1 jajko
• 2 łyżki mleka
• 1 cukinia (około 300 g)
• oliwa z oliwek do smażenia

Sos pomidorowy:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cabulka, pokrojona w kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
• 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1/2 szklanki listków bazylii (niekoniecznie)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej. Podawać z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.

Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Dodać pomidory z puszki, ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie).

Obrazek

Guten Appetit !


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 21 mar 2011 13:50 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 30 kwi 2008 16:34
Posty: 276
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%
Gadu: 0
Dulcynea napisał(a):
Witam serdecznie !

Na pewno jest nas tutaj trochę.

tez mam taka nadzieje :D :P

Dulcynea napisał(a):
Na początek wrzucam coś od siebie

Placuszki z tartej cukinii



Dulcynea, dzieki za watek i przepis: na pewno skorzystam :mrgreen:

latwo teraz dostac szparagi ,wiec od siebie dodam tak po prostu Risotto ze szparagami :
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g ryżu do risotto
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 115 ml białego wytrawnego wina
- ok. 1 l. bulionu warzywnego
- 40 g masła
- 20 g startego sera Grana Padano lub Parmezanu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz

Obieramy szparagi
Na ogniu stawiamy garnek z lekko osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się wody wrzucamy najpierw główki szparagów, które blanszujemy dosłownie przez 1,5 minuty, po czym odławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą.

Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone łodyżki i gotujemy przez 3-4 min.- powinny pozostać lekko chrupkie. Odławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą.
Po kilku minutach odcedzamy wszystkie szparagi i odstawiamy na bok.

Risotto przygotowujemy tak jak w przepisie na risotto:)

Wlewając do ryżu ostatnią chochlę bulionu, dodajemy również pokrojone łodyżki szparagów. Mieszamy, czekamy aż bulion zostanie wchłonięty, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i parmezan, odstawiamy na 3-4 min.

Risotto przekładamy na talerze i dekorujemy główkami szparagów i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

(ja czesto ,nie wyrzucam obierek i tych twardych glowek od szapargow ,tylko gotuje na nich bulion (!) ;))
pzdr. i smacznego

_________________
L'aventure c'est mon dada ! ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 21 mar 2011 14:03 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 07 lip 2010 12:00
Posty: 158
Lokalizacja: ZH
Gadu: 0
dzięki Anastazia !

dziś polecam Krokiety jarzynowe. A oto i przepis:

składniki:
-4 ugotowane ziemniaki
-2 ugotowane marchewki
-kawałek ugotowanego selera
-duża podsmażona cebula
-bułka tarta
-zioła prowansalskie
-sól
-pieprz
-olej (do smażenia)

wykonanie:
Warzywa zmiksować, wymieszać z przyprawami. Dodać tyle bułki tartej, by dało się lepić krokiety. Usmażyć naleśniki (chyba nie muszę tłumaczyć wykonania? :P ). Zawinąć farsz w nalesniki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego !
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 21 mar 2011 18:18 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 8970
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Proponuję Wam, aby każdy przepis umieszczać w innym wątku. Jeśli nie chcecie, żeby poginęły, to np w temacie możecie wpisać [WEG] to będzie wiadomo, że wegetariańskie. Co Wy na to?

_________________
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 21 mar 2011 19:30 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 30 kwi 2008 16:34
Posty: 276
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%
Gadu: 0
...ja tam wolalabym osobny watek dla wege (sorry ale juz samo czytanie o kielbasie ,szynce czy kotletach schabowach pryprawia mnie o mdlosci - nie chcialabym wiec wchodzic do watkow ,gdzie sa przepisy z miesem....:oops: )... ale Dulcynea musi zadecydowac, w koncu ten watek ,to jej pomysl ;)

_________________
L'aventure c'est mon dada ! ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 22 mar 2011 15:13 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 07 lip 2010 12:00
Posty: 158
Lokalizacja: ZH
Gadu: 0
myślę, że wegetarianie zasługują na osobny wątek, a i wygodniej będzie nie szukać w przepisach, w których pojawia się mięso

jeden wątek, czyli wszystko w jednym miejscu, bez rozsiewania po całym forum

przychylam się do zdania Anastazii :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 23 mar 2011 11:06 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 8970
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Kiedyś na forum podawałam przepisy na risotta jak najbardziej wegetariańskie i generalnie polecam: http://www.cincin.cc/index.php?showforum=12

_________________
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 23 mar 2011 12:35 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 24 lip 2008 17:38
Posty: 989
Lokalizacja: Ohringen
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Dopisuje sie do listy :)
Faktycznie jem ryby(rzadko), miesa wcale
i bardzo lubie gotowac po jarsku/wegetariansku.

Przepisy zapowiadaja sie smacznie - skorzystam! :)

_________________
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 23 mar 2011 12:51 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 30 kwi 2008 16:34
Posty: 276
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%
Gadu: 0
Dzieki Lemina :)

katarzyna.j napisał(a):
Dopisuje sie do listy :)
Faktycznie jem ryby(rzadko), miesa wcale
i bardzo lubie gotowac po jarsku/wegetariansku.


....nie to zebym sie czepiala na "dzien dobry" ,ale RYBA to tez mieso... ;)

Czesto na sniadanko (do chlebka z maselkiem )zajadam paste z jaj i avokado- przepis MEGA prosty :

Składniki:
Avocado 1 sztuka
Jajka 3 sztuki
Cytryna połówka
Czosnek 2 ząbki
moza tez dodac pół cebulki -ja nie dodaje, bo nie lubie :oops:
Jogurt naturalny 2 łyżki / albo mleko
Sól, pieprz

Wykonanie:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, ścieramy na drobnej tarce razem z avocado<ewentualnie mixujemy w blenderze> kto nie ma moze podusic nozem :mrgreen:
2.Mix jajek z avocado kropimy sokiem z cytryny, wciskamy czosnek, dodajemy drobniutko posiekaną cebulkę, jogurt, doprawiamy.
3.Wstawiamy na kilka minut do lodówki i można wcinać. :mrgreen:

_________________
L'aventure c'est mon dada ! ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 24 mar 2011 20:29 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 8970
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Zapomniałam, że jest jeszcze taka strona: http://puszka.pl/

_________________
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 24 mar 2011 21:09 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 24 lip 2008 17:38
Posty: 989
Lokalizacja: Ohringen
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
anastazia napisał(a):
Dzieki Lemina :)

katarzyna.j napisał(a):
Dopisuje sie do listy :)
Faktycznie jem ryby(rzadko), miesa wcale
i bardzo lubie gotowac po jarsku/wegetariansku.


....nie to zebym sie czepiala na "dzien dobry" ,ale RYBA to tez mieso... ;)

Owszem, ale tez nie czuje sie i nie twierdze ze jestem wegetarianka,
ale ze jem wegetarianskie jedzenie i ryby. :)

Jak komus mowie ze nie jem miesa to z automatu pytaja - "Jestes wegetarianka?"
Zaprzeczam.
Ej, ale chyba nadal moge korzystac z waszych przepisow i dzielic sie swoimi? :)

_________________
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 24 mar 2011 21:18 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 30 kwi 2008 16:34
Posty: 276
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%
Gadu: 0
katarzyna.j napisał(a):
Ej, ale chyba nadal moge korzystac z waszych przepisow i dzielic sie swoimi? :)


no pewnie ,ze tak :D :wink:

_________________
L'aventure c'est mon dada ! ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 25 mar 2011 07:58 
Offline
Domownik
Domownik

Dołączył(a): So 01 lis 2008 09:16
Posty: 364
Lokalizacja: Morges-VD
Gadu: 0
czesc,
a ja nie wegetarianka i paste z awocado wlasnie zajadamy :lol:
palce lizac ,
pozdrawiam - elis :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 25 mar 2011 14:35 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 24 lip 2008 17:38
Posty: 989
Lokalizacja: Ohringen
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Wegetarianizm wegetarianizmowi nie rowny,
dla przykladu w Ekwadorze jedzenie dla wegetarian to kurczak :D

Dania wegetarianskie sa o tyle dobre ze sa lekkie, zdrowsze,
a przy tam bardzo smaczne. Z warzywami mozna zrobic doslownie
wszystko.

Ode mnie cos japonskiego, co bardzo mi smakuje:

GRILLOWANE BAKLAZANY W SOSIE MISO .

- Baklazana pokroic w plastry o grubosci ok 1cm,
pedzelkiem posmarowac oliwa z obu stron, ulozyc na folii
aluminiowej i zapiekac w 180 stopniach przez 20min.

Przygotowac sos ze skladnikow:
- 2 lyzki pasty miso
- lyzka mirin - slodkiego sake
- szczypta slodkiej papryki
- pol lyzeczki cukru
Wymieszac.

Kawalki cieplego baklazana wymieszac z sosem.
podawac jako starter lub przekaske.

_________________
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 25 mar 2011 16:44 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 07 lip 2010 12:00
Posty: 158
Lokalizacja: ZH
Gadu: 0
Dzień dobry, dzisiaj na fasolowo !

Kotleciki z fasolki szparagowej

Składniki:
O,5 kg fasolki szparagowej,
4 jajka ugotowane na twardo,
1 surowe białko,
3/4 szkl.bulki tartej,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 średnie cebule ,
2 ząbki czosnku,
sól ,majeranek,
olej do smażenia

Wykonanie:
fasolkę ugotować ( nie solić!).
Ugotowane na twardo jajka obrać,cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać roztarty czosnek
Fasolke i jajka przepuścić przez maszynkę, dodać białko ,cebulę i 0,5 szkl. bułki tartej,natkę pietruszki,
doprawić solą i majerankiem,formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na na oleju

Smacznego!

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 25 mar 2011 23:21 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 30 kwi 2008 16:34
Posty: 276
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%
Gadu: 0
Cos bardzo ciekawego: "marcepany" z ziemniakow -Podaje linka: http://tocotywlasciwiejesz.blogspot.com/

_________________
L'aventure c'est mon dada ! ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 25 mar 2011 23:59 
Offline
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu

Dołączył(a): Wt 09 lut 2010 21:53
Posty: 32
Lokalizacja: Untersiggenthal
Gadu: 0
Witam :)
nie bede zalaczal przepisow ale podziele sie wiadomoscia o waznej ksiazce na temat ;)
Dwa miesiace temu dolaczylem do waszego grona po jej lekturze :)

Tu mozna przeczytac krotkie streszczenie:
http://www.zb.eco.pl/publication/the-ch ... dy-p1261l1

Polecam wszakze siegniecie do oryginalu bo nigdy wczesniej nie spotkalem ksiazki o odzywianiu zawierajacej tak nieodparte argumenty ( same odnosniki do zrodel zajmuja ponad 50str.)

Ksiazke mozna niedrogo zamowic na http://www.amazon.de . Niecierpliwych zapraszam na priv. ;)

Pozdrawiam
Slawek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 28 mar 2011 09:36 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 8970
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
Link tylko, jak ktoś chce, to mogę przekleić cały przepis): Zupa z warzyw grillowanych

_________________
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 07 kwi 2011 20:51 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 24 lip 2008 17:38
Posty: 989
Lokalizacja: Ohringen
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Chodzilo za mna cos greckiego i trafilam na swietny przepis na wegetarianska Musake.
Odrazu wyprobowalam i polecam. Jest naprawde pyszna.

Wegetarianska musaka Agnieszki Kręglickiej

nie dodalam jednak zoltek do bialego sosu. Sam parmezan. A do warstwy marchewkowej mniej czosnku. Tez bylo pysznie :)

_________________
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 08 kwi 2011 11:26 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 08 wrz 2006 21:19
Posty: 340
Lokalizacja: Basel (BS) / Poznan
anastazia napisał(a):
....nie to zebym sie czepiala na "dzien dobry" ,ale RYBA to tez mieso... ;)

Czesto na sniadanko (do chlebka z maselkiem )zajadam paste z jaj i avokado

z ciekawosci: czym sie rozni jajko od miesa?

Pozdrawiam,
k.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 08 kwi 2011 11:43 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 02 cze 2005 13:12
Posty: 8970
Lokalizacja: Bülach (ZH)
Gadu: 5436677
kerum napisał(a):
anastazia napisał(a):
....nie to zebym sie czepiala na "dzien dobry" ,ale RYBA to tez mieso... ;)

Czesto na sniadanko (do chlebka z maselkiem )zajadam paste z jaj i avokado

z ciekawosci: czym sie rozni jajko od miesa?.

Nie jestem wegetarianką, ale pokuszę się o odpowiedź. Jeśli źle piszę - proszę mnie poprawić.
Aby mieć jajko nie trzeba zabijać kury?

Dieta z jajkami nazywa się ovo-wege. Jest to dieta dopuszczająca właśnie jajka.

_________________
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 08 kwi 2011 12:53 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 08 wrz 2006 21:19
Posty: 340
Lokalizacja: Basel (BS) / Poznan
chodzilo mi o fakt, ze jajko jest produktem pochodzenia zwierzecego.

Masz racje, dieta wegetarianska dopuszcza jajka, pomylilem z weganska.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wegetarianizm


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 08 kwi 2011 12:56 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 01 lut 2008 12:09
Posty: 3377
Lokalizacja: AG
Gadu: 0
kerum napisał(a):
z ciekawosci: czym sie rozni jajko od miesa?

Pozdrawiam,
k.

bede strzelac - smakiem? ksztaltem? kolorem? ;-) :-D

odmian "wegetarianizmu" (przepraszam za ignorancje w temacie - stad cudzyslow) jest mnostwo, z jajkami, z rybami albo np tylko to, co na ziemie spadlo

_________________
"Just because you can, it doesn't mean you should"
Tylko dlatego, ze mozesz, nie znaczy, ze powinienes


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 08 kwi 2011 12:58 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 22 lis 2010 15:14
Posty: 927
Lokalizacja: VD
Gadu: 0
Alty napisał(a):
odmian "wegetarianizmu" (przepraszam za ignorancje w temacie - stad cudzyslow) jest mnostwo, z jajkami, z rybami albo np tylko to, co na ziemie spadlo



z rybami
to chyba nie wegetarianizm, ide sie doksztalcic w slowniku :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 08 kwi 2011 13:03 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 01 lut 2008 12:09
Posty: 3377
Lokalizacja: AG
Gadu: 0
badu napisał(a):
Alty napisał(a):
odmian "wegetarianizmu" (przepraszam za ignorancje w temacie - stad cudzyslow) jest mnostwo, z jajkami, z rybami albo np tylko to, co na ziemie spadlo



z rybami
to chyba nie wegetarianizm, ide sie doksztalcic w slowniku :wink:

no temu wlasnie mowie to, co w nawiasie. nie znam sie, stad cudzyslow.

_________________
"Just because you can, it doesn't mean you should"
Tylko dlatego, ze mozesz, nie znaczy, ze powinienes


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 08 kwi 2011 13:45 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 18 maja 2008 17:18
Posty: 140
Lokalizacja: Berneck SG
Gadu: 0
badu napisał(a):
Alty napisał(a):
odmian "wegetarianizmu" (przepraszam za ignorancje w temacie - stad cudzyslow) jest mnostwo, z jajkami, z rybami albo np tylko to, co na ziemie spadlo



z rybami
to chyba nie wegetarianizm, ide sie doksztalcic w slowniku :wink:

W lit. anglojezyczne spotkalem sie o kresleniem takiej diety jako 'Pescetarianism'
Ale to chyba OT jest - watek mial byc z przepisami?

_________________
Make it idiot-proof and someone will make a better idiot.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 08 kwi 2011 15:01 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 24 lip 2008 17:38
Posty: 989
Lokalizacja: Ohringen
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Gdzies kiedys w sieci - mysle ze google zawsze chetnie pomoze, znalazlam podzial:
Jarosz - je warzywa, ryby i inne stwory morskie, nabial,jaja, a nie je miesa ssakow, ptakow czy gadow.
Wegetarianin - jada tylko warzywa, owoce, jaja, mleko i jego przetwory < dieta zwana rowniez lacto-ovo-vege >
Weganin - jada wylacznie produkty roslinne. Jesli mleko to sojowe.

Sa tez odmiany: futurianin - jada tylko owoce, witarianin - jada tylko surowe warzywa i owoce.

Nie wiem czy jest to podzial prawidlowy czy nie. :wink: wypadaloby ze jestem jaroszem :)
Ale wiem ze kazdy moze jesc co chce i nie jesc tego, na co ochoty nie ma.

_________________
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 12 kwi 2011 14:00 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 22 lis 2010 15:14
Posty: 927
Lokalizacja: VD
Gadu: 0
anastazia napisał(a):
latwo teraz dostac szparagi ,wiec od siebie dodam tak po prostu Risotto ze szparagami :
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g ryżu do risotto
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 115 ml białego wytrawnego wina
- ok. 1 l. bulionu warzywnego
- 40 g masła
- 20 g startego sera Grana Padano lub Parmezanu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz

Obieramy szparagi
Na ogniu stawiamy garnek z lekko osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się wody wrzucamy najpierw główki szparagów, które blanszujemy dosłownie przez 1,5 minuty, po czym odławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą.

Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone łodyżki i gotujemy przez 3-4 min.- powinny pozostać lekko chrupkie. Odławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą.
Po kilku minutach odcedzamy wszystkie szparagi i odstawiamy na bok.

Risotto przygotowujemy tak jak w przepisie na risotto:)

Wlewając do ryżu ostatnią chochlę bulionu, dodajemy również pokrojone łodyżki szparagów. Mieszamy, czekamy aż bulion zostanie wchłonięty, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i parmezan, odstawiamy na 3-4 min.

Risotto przekładamy na talerze i dekorujemy główkami szparagów i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

(ja czesto ,nie wyrzucam obierek i tych twardych glowek od szapargow ,tylko gotuje na nich bulion (!) ;))
pzdr. i smacznego


Dzieki!
dodalam jeszcze grzybki.
:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 03 cze 2011 18:30 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 30 kwi 2008 16:34
Posty: 276
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%
Gadu: 0
...a moze macie jakies sprawdzone sklepy i restauracje wege !? 8) 8)

...ja od siebie moge polecic restauracje Tibits , w ktorej dosc czesto jadam .... http://www.tibits.ch/d/
:wink:

_________________
L'aventure c'est mon dada ! ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 08 cze 2011 12:10 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 24 lip 2008 17:38
Posty: 989
Lokalizacja: Ohringen
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
anastazia napisał(a):
...a moze macie jakies sprawdzone sklepy i restauracje wege !? 8) 8)

...ja od siebie moge polecic restauracje Tibits , w ktorej dosc czesto jadam .... http://www.tibits.ch/d/
:wink:


Tibits jest pycha. Nalezy do Hiltl - ktory jest wogole pycha i maja ogromny wybor roznych dan z wszystkich stron swiata.
I tylko te dwie restauracje znam.
W Szwajcarii jest o tyle latwiej niz w Polsce, ze taki Migros ma bardzo duzy wybor Cornatur. Ich tofu jest dobre - maja nawet jedwabiste - ultra delikatne.
Ale czego brakuje mi w Szwajcarii to pasztety sojowe tj. Sante czy Primavika (wlasnie przywiozlam sobie z kasza jaglana - jami).
Nadrabiam robiac paszetety sama: np.: z soczewicy wg Agnieszki Kreglickiej:

PASZTET Z SOCZEWICY

Albo z suszonych kotletow sojowych, ktore przywoze z PL - lekkie, tanie, mozna dlugo przechowywac.
Wowczas wystarczy je ugotowac w warzywnym bulionie, zmiksowac i dodawac co sie nawinie i na co mamy ochote.
I tak :
- jajka i ew. bulka tarta (zeby sie trzymal)
- nasiona slonecznika, dyni, sezamu
- mielone orzechy
- mozna dodac tez soczewice ugotowana i zmiksowana. Albo cieciorke np.
- warzywa - por, czosnek, marchewka - ktora troche pasztet oslodzi, grzyby
- suszone sliwki - moja ulubiona wersja jesienna
- przyprawy
- tluszcz - oliwka lub maslo


Co ma byc ugotowane - ugotowac, co zmiksowane - zmiksowac, marchewke zetrzec na tarce w grube wiorki,
wszystko wymieszac, doprawic i zapiekac w aluforemkach (Migros) w 180 stopniach przez 30 - 45 minut.
Dobrze wystudzic i gotowe. Jesli foremek jest wiecej niz jedna - mozna mrozic :)

_________________
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr 08 cze 2011 12:14 
Offline
Domownik
Domownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 30 kwi 2008 16:34
Posty: 276
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%
Gadu: 0
Kasia, a na dobra (i latwa )zupke z soczewicy masz przepis ? 8)

_________________
L'aventure c'est mon dada ! ;D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 09 cze 2011 13:24 
Offline
Domownik
Domownik

Dołączył(a): N 03 kwi 2005 19:42
Posty: 418
Lokalizacja: Sugiez FR
Gadu: 0
troche nie w temacie przepisow, ale baardzo polecam vege jedzenie w Tibits (szczegolnie, ze o vege restauracje w CH nie latwo):
http://tibits.ch/d/restaurants-take-away/zuerich/

jestem bardziej w temacie wegansko-raw food i polecam np. pyszna i zdrowa czekolade ze skladnikow z tej strony:
http://www.surovital.pl/page/Przepisy

albo "nutelle" dla dzieci, z ciecierzycy (i w ogole, przepisy z tego bloga):
http://kuchenne-fantazje.blogspot.com/2 ... iorki.html

i jeszcze moj autorski sos do makaronow, warzyw, sushi wegetarianskiego...

2 avokado
2 paczki pietruszki
2 paczki kolendry
sok z 1 cytryny
2-4 zabki czosnku
oliwa z oliwek

miksujemy wszystko blenderem dostosowujac ilosc czosnku/cytryny/oliwy do smaku.
niczym innym nie doprawiam.

i zupa pomidorowa bez gotowania:

1-2 kg pomidorow sparzyc i obrac ze skorki, wyjac szypulki, zmiksowac. Dodac troche oliwy z oliwek, soku z cytryny i ewentualnie ziol do smaku.

jezeli ktos jada smietane to mozna juz w miseczce udekorowac odrobina smietany i listkami bazylii. Z grzankami smakuje przepysznie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 09 cze 2011 19:28 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 24 lip 2008 17:38
Posty: 989
Lokalizacja: Ohringen
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
anastazia napisał(a):
Kasia, a na dobra (i latwa )zupke z soczewicy masz przepis ? 8)


Bardzo dobra i bardzo latwa zupka z soczewicy (zielonej):
- zielona soczewice ugotowac wraz z marchewka, ziemniakami (nie sa konieczne), podsmazona cebulka i czosnkiem w bulionie warzywnym.
Dodac lisc laurowy, ziele angielskie. na koniec doprawic do smaku - sola (jesli jeszcze trzeba) i pieprzem.
Sama dosypuje jeszcze majeranek pod sam koniec. Bo lubie :)

Wiele przepisow na zupe z soczewicy ma w skladzie pomidory, a mnie sie wydaje ze wowczas kompletnie zmienia sie smak
i zanika smak soczewicy. Wiec nie dodaje. :wink:

_________________
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz 03 lis 2011 11:37 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 24 lip 2008 17:38
Posty: 989
Lokalizacja: Ohringen
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Ciekawa opcja na jesienna tarte:

Tarta z dynia i gorgonzola

_________________
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn 30 sty 2012 19:17 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz 24 lip 2008 17:38
Posty: 989
Lokalizacja: Ohringen
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
anastazia napisał(a):
Kasia, a na dobra (i latwa )zupke z soczewicy masz przepis ? 8)


Wlasnie pojawila sie druga opcja. Tyle co ugotowalam.
Latwa, szybka, syta a do tego pyszna. :)

Lekko pikantna aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy.

2 L wywaru warzywnego
2 marchewki
2 duze ziemniaki
pol cebuli
2 obrane zabki czosnku
2/3 opakowania czerwonej soczewicy (migros)
pol lyzeczki pasty sambal olelek (lub ostrej papryki)
kilka galazek swiezej kolendry
kolendra mielona
kminek mielony (kümmel)


Zaczynamy od cebuli. Trzeba ja obrac, posiekac i podsmazyc w rondelku na odrobinie tluszczu razem ze sprasowanym czosnkiem. W duzym garnku zagotowac bulion warzywny. Marchew i ziemniaki obrac, pokroic w kostke i wrzucic do bulionu, razem z podsmazona cebulka i czosnkiem. Wsypac soczewice i zagotowac. Dodac po okolo lyzeczce: mielone ziarna kolendry i kminek.
Soczewica rozgotowuje sie bardzo szybko, robi sie z niej papka, ziemniaki i marchew jesli sa pokrojone w kostke tez nie potrzebuja duzo czasu.
Umyc i posiekac swieza kolendre. Gdy warzywa beda miekkie, dodac do nich kolendre, paste sambal olelek/chili i zmiksowac.
Jesli trzeba - mozna doprawic sola lub przyprawa maggi.
Podawac z croutons'ami i listkiem kolendry do dekoracji.

PS.
Oczywiscie moze odpuscic sobie chili jesli zupka ma byc tez dla dzieciaczkow ;)

_________________
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt 02 lis 2012 15:33 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 23 cze 2006 16:07
Posty: 1085
Lokalizacja: BE (Langenthal)
Gadu: 0
Dawajcie dziewczyny jeszcze wiecej tych przepisow.
Prosze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 05 lut 2013 14:14 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 23 cze 2006 16:07
Posty: 1085
Lokalizacja: BE (Langenthal)
Gadu: 0
Strony z przepisami wegetarianskimi:

w jezyku polskim:
http://wegetarianka.blox.pl/html/131072 ... tml?557144

W jezyku niemieckim:
http://www.saison.ch/de/rezepte/archive ... ch/?page=1

Tutaj potrawy ze szpinakiem
wegetarianskie i z miesem
http://gotowanie.onet.pl/przepisy/wyszu ... zpinak&p=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt 26 sie 2014 20:40 
Offline
Bywalec
Bywalec

Dołączył(a): Pn 18 sie 2014 07:30
Posty: 17
Kacik umarl czy ktos tu jeszcze pichci?

Zalaczam turbo przepis dla zapracowanych. Wrocilem z roboty o 20:00 i chcialem cos szybko zjesc.

https://lh6.googleusercontent.com/-mMC2 ... 000175.JPG

Cieciorka namoczona przez noc ugotowala sie w parowym garnku w 15 minut. W tym samym czasie standard: cebula, grzyby, pokrojone w drobna kostke male ziemniaki, sol pieprz, przyprawy, potem mrozonka warzywna z paczki, jak gotowe zmieszac z cieciorka, osobno ugotowana kasza, po ugotowaniu dodac oleju i jeszcze zamknac zeby "doszla". Posypac pietruszka.

Zdrowe szybkie zarcie w pol godziny, moze nie wyglada najatrakcyjniej, no ale nie wszystko zloto etc. itd.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL