kącik wegetarian

Przepisy kulinarne. Z kuchni szwajcarskiej, polskiej i każdej innej.
Pogawędki kulinarne również pasują do tego działu.
Awatar użytkownika
Dulcynea
Domownik
Domownik
Posty: 163
Rejestracja: 07 lip 2010, 12:00
Lokalizacja: ZH

kącik wegetarian

Post autor: Dulcynea » 20 mar 2011, 12:24

Witam serdecznie !

Na pewno jest nas tutaj trochę. W wątku można zamieszczać pyszne, wegetariańskie przepisy. Wszyscy mięsożercy, ale miłośnicy zdrowego owocowo-nabiałowo-warzywnego żywienia także mile widziani !

Na początek wrzucam coś od siebie

Placuszki z tartej cukinii


Składniki, 2 - 3 porcje (około 20 małych placuszków):
• 30 g mąki pszennej
• sól i pieprz
• 1 jajko
• 2 łyżki mleka
• 1 cukinia (około 300 g)
• oliwa z oliwek do smażenia

Sos pomidorowy:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 mała cabulka, pokrojona w kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
• 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1/2 szklanki listków bazylii (niekoniecznie)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej. Podawać z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.

Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Dodać pomidory z puszki, ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie).

Obrazek

Guten Appetit !

Awatar użytkownika
anastazia
Domownik
Domownik
Posty: 276
Rejestracja: 30 kwie 2008, 16:34
Gadu: 0
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%

Re: kącik wegetarian

Post autor: anastazia » 21 mar 2011, 13:50

Dulcynea pisze:Witam serdecznie !

Na pewno jest nas tutaj trochę.
tez mam taka nadzieje :D :P
Dulcynea pisze: Na początek wrzucam coś od siebie

Placuszki z tartej cukinii
Dulcynea, dzieki za watek i przepis: na pewno skorzystam :mrgreen:

latwo teraz dostac szparagi ,wiec od siebie dodam tak po prostu Risotto ze szparagami :
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g ryżu do risotto
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 115 ml białego wytrawnego wina
- ok. 1 l. bulionu warzywnego
- 40 g masła
- 20 g startego sera Grana Padano lub Parmezanu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz

Obieramy szparagi
Na ogniu stawiamy garnek z lekko osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się wody wrzucamy najpierw główki szparagów, które blanszujemy dosłownie przez 1,5 minuty, po czym odławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą.

Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone łodyżki i gotujemy przez 3-4 min.- powinny pozostać lekko chrupkie. Odławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą.
Po kilku minutach odcedzamy wszystkie szparagi i odstawiamy na bok.

Risotto przygotowujemy tak jak w przepisie na risotto:)

Wlewając do ryżu ostatnią chochlę bulionu, dodajemy również pokrojone łodyżki szparagów. Mieszamy, czekamy aż bulion zostanie wchłonięty, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i parmezan, odstawiamy na 3-4 min.

Risotto przekładamy na talerze i dekorujemy główkami szparagów i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

(ja czesto ,nie wyrzucam obierek i tych twardych glowek od szapargow ,tylko gotuje na nich bulion (!) ;))
pzdr. i smacznego
L'aventure c'est mon dada ! ;D

Awatar użytkownika
Dulcynea
Domownik
Domownik
Posty: 163
Rejestracja: 07 lip 2010, 12:00
Lokalizacja: ZH

Re: kącik wegetarian

Post autor: Dulcynea » 21 mar 2011, 14:03

dzięki Anastazia !

dziś polecam Krokiety jarzynowe. A oto i przepis:

składniki:
-4 ugotowane ziemniaki
-2 ugotowane marchewki
-kawałek ugotowanego selera
-duża podsmażona cebula
-bułka tarta
-zioła prowansalskie
-sól
-pieprz
-olej (do smażenia)

wykonanie:
Warzywa zmiksować, wymieszać z przyprawami. Dodać tyle bułki tartej, by dało się lepić krokiety. Usmażyć naleśniki (chyba nie muszę tłumaczyć wykonania? :P ). Zawinąć farsz w nalesniki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego !
Obrazek

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: kącik wegetarian

Post autor: lemina » 21 mar 2011, 18:18

Proponuję Wam, aby każdy przepis umieszczać w innym wątku. Jeśli nie chcecie, żeby poginęły, to np w temacie możecie wpisać [WEG] to będzie wiadomo, że wegetariańskie. Co Wy na to?
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
anastazia
Domownik
Domownik
Posty: 276
Rejestracja: 30 kwie 2008, 16:34
Gadu: 0
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%

Re: kącik wegetarian

Post autor: anastazia » 21 mar 2011, 19:30

...ja tam wolalabym osobny watek dla wege (sorry ale juz samo czytanie o kielbasie ,szynce czy kotletach schabowach pryprawia mnie o mdlosci - nie chcialabym wiec wchodzic do watkow ,gdzie sa przepisy z miesem....:oops: )... ale Dulcynea musi zadecydowac, w koncu ten watek ,to jej pomysl ;)
L'aventure c'est mon dada ! ;D

Awatar użytkownika
Dulcynea
Domownik
Domownik
Posty: 163
Rejestracja: 07 lip 2010, 12:00
Lokalizacja: ZH

Re: kącik wegetarian

Post autor: Dulcynea » 22 mar 2011, 15:13

myślę, że wegetarianie zasługują na osobny wątek, a i wygodniej będzie nie szukać w przepisach, w których pojawia się mięso

jeden wątek, czyli wszystko w jednym miejscu, bez rozsiewania po całym forum

przychylam się do zdania Anastazii :)

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: kącik wegetarian

Post autor: lemina » 23 mar 2011, 11:06

Kiedyś na forum podawałam przepisy na risotta jak najbardziej wegetariańskie i generalnie polecam: http://www.cincin.cc/index.php?showforum=12
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
katarzyna.j
Rezydent
Rezydent
Posty: 1016
Rejestracja: 24 lip 2008, 17:38
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Lokalizacja: Ohringen

Re: kącik wegetarian

Post autor: katarzyna.j » 23 mar 2011, 12:35

Dopisuje sie do listy :)
Faktycznie jem ryby(rzadko), miesa wcale
i bardzo lubie gotowac po jarsku/wegetariansku.

Przepisy zapowiadaja sie smacznie - skorzystam! :)
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-

Awatar użytkownika
anastazia
Domownik
Domownik
Posty: 276
Rejestracja: 30 kwie 2008, 16:34
Gadu: 0
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%

Re: kącik wegetarian

Post autor: anastazia » 23 mar 2011, 12:51

Dzieki Lemina :)
katarzyna.j pisze:Dopisuje sie do listy :)
Faktycznie jem ryby(rzadko), miesa wcale
i bardzo lubie gotowac po jarsku/wegetariansku.
....nie to zebym sie czepiala na "dzien dobry" ,ale RYBA to tez mieso... ;)

Czesto na sniadanko (do chlebka z maselkiem )zajadam paste z jaj i avokado- przepis MEGA prosty :

Składniki:
Avocado 1 sztuka
Jajka 3 sztuki
Cytryna połówka
Czosnek 2 ząbki
moza tez dodac pół cebulki -ja nie dodaje, bo nie lubie :oops:
Jogurt naturalny 2 łyżki / albo mleko
Sól, pieprz

Wykonanie:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, ścieramy na drobnej tarce razem z avocado<ewentualnie mixujemy w blenderze> kto nie ma moze podusic nozem :mrgreen:
2.Mix jajek z avocado kropimy sokiem z cytryny, wciskamy czosnek, dodajemy drobniutko posiekaną cebulkę, jogurt, doprawiamy.
3.Wstawiamy na kilka minut do lodówki i można wcinać. :mrgreen:
L'aventure c'est mon dada ! ;D

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: kącik wegetarian

Post autor: lemina » 24 mar 2011, 20:29

Zapomniałam, że jest jeszcze taka strona: http://puszka.pl/
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
katarzyna.j
Rezydent
Rezydent
Posty: 1016
Rejestracja: 24 lip 2008, 17:38
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Lokalizacja: Ohringen

Re: kącik wegetarian

Post autor: katarzyna.j » 24 mar 2011, 21:09

anastazia pisze:Dzieki Lemina :)
katarzyna.j pisze:Dopisuje sie do listy :)
Faktycznie jem ryby(rzadko), miesa wcale
i bardzo lubie gotowac po jarsku/wegetariansku.
....nie to zebym sie czepiala na "dzien dobry" ,ale RYBA to tez mieso... ;)

Owszem, ale tez nie czuje sie i nie twierdze ze jestem wegetarianka,
ale ze jem wegetarianskie jedzenie i ryby. :)

Jak komus mowie ze nie jem miesa to z automatu pytaja - "Jestes wegetarianka?"
Zaprzeczam.
Ej, ale chyba nadal moge korzystac z waszych przepisow i dzielic sie swoimi? :)
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-

Awatar użytkownika
anastazia
Domownik
Domownik
Posty: 276
Rejestracja: 30 kwie 2008, 16:34
Gadu: 0
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%

Re: kącik wegetarian

Post autor: anastazia » 24 mar 2011, 21:18

katarzyna.j pisze: Ej, ale chyba nadal moge korzystac z waszych przepisow i dzielic sie swoimi? :)
no pewnie ,ze tak :D :wink:
L'aventure c'est mon dada ! ;D

elis
Domownik
Domownik
Posty: 394
Rejestracja: 01 lis 2008, 09:16
Gadu: 0
Lokalizacja: Morges-VD

Re: kącik wegetarian

Post autor: elis » 25 mar 2011, 07:58

czesc,
a ja nie wegetarianka i paste z awocado wlasnie zajadamy :lol:
palce lizac ,
pozdrawiam - elis :wink:

Awatar użytkownika
katarzyna.j
Rezydent
Rezydent
Posty: 1016
Rejestracja: 24 lip 2008, 17:38
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Lokalizacja: Ohringen

Re: kącik wegetarian

Post autor: katarzyna.j » 25 mar 2011, 14:35

Wegetarianizm wegetarianizmowi nie rowny,
dla przykladu w Ekwadorze jedzenie dla wegetarian to kurczak :D

Dania wegetarianskie sa o tyle dobre ze sa lekkie, zdrowsze,
a przy tam bardzo smaczne. Z warzywami mozna zrobic doslownie
wszystko.

Ode mnie cos japonskiego, co bardzo mi smakuje:

GRILLOWANE BAKLAZANY W SOSIE MISO .

- Baklazana pokroic w plastry o grubosci ok 1cm,
pedzelkiem posmarowac oliwa z obu stron, ulozyc na folii
aluminiowej i zapiekac w 180 stopniach przez 20min.

Przygotowac sos ze skladnikow:
- 2 lyzki pasty miso
- lyzka mirin - slodkiego sake
- szczypta slodkiej papryki
- pol lyzeczki cukru
Wymieszac.

Kawalki cieplego baklazana wymieszac z sosem.
podawac jako starter lub przekaske.
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-

Awatar użytkownika
Dulcynea
Domownik
Domownik
Posty: 163
Rejestracja: 07 lip 2010, 12:00
Lokalizacja: ZH

Re: kącik wegetarian

Post autor: Dulcynea » 25 mar 2011, 16:44

Dzień dobry, dzisiaj na fasolowo !

Kotleciki z fasolki szparagowej

Składniki:
O,5 kg fasolki szparagowej,
4 jajka ugotowane na twardo,
1 surowe białko,
3/4 szkl.bulki tartej,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 średnie cebule ,
2 ząbki czosnku,
sól ,majeranek,
olej do smażenia

Wykonanie:
fasolkę ugotować ( nie solić!).
Ugotowane na twardo jajka obrać,cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać roztarty czosnek
Fasolke i jajka przepuścić przez maszynkę, dodać białko ,cebulę i 0,5 szkl. bułki tartej,natkę pietruszki,
doprawić solą i majerankiem,formować kotlety,obtoczyć w bułce tartej i smażyć na na oleju

Smacznego!

Obrazek

Awatar użytkownika
anastazia
Domownik
Domownik
Posty: 276
Rejestracja: 30 kwie 2008, 16:34
Gadu: 0
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%

Re: kącik wegetarian

Post autor: anastazia » 25 mar 2011, 23:21

Cos bardzo ciekawego: "marcepany" z ziemniakow -Podaje linka: http://tocotywlasciwiejesz.blogspot.com/
L'aventure c'est mon dada ! ;D

Giger
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 49
Rejestracja: 09 lut 2010, 21:53
Gadu: 0
Lokalizacja: Untersiggenthal

Re: kącik wegetarian

Post autor: Giger » 25 mar 2011, 23:59

Witam :)
nie bede zalaczal przepisow ale podziele sie wiadomoscia o waznej ksiazce na temat ;)
Dwa miesiace temu dolaczylem do waszego grona po jej lekturze :)

Tu mozna przeczytac krotkie streszczenie:
http://www.zb.eco.pl/publication/the-ch ... dy-p1261l1

Polecam wszakze siegniecie do oryginalu bo nigdy wczesniej nie spotkalem ksiazki o odzywianiu zawierajacej tak nieodparte argumenty ( same odnosniki do zrodel zajmuja ponad 50str.)

Ksiazke mozna niedrogo zamowic na http://www.amazon.de . Niecierpliwych zapraszam na priv. ;)

Pozdrawiam
Slawek

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: kącik wegetarian

Post autor: lemina » 28 mar 2011, 09:36

Link tylko, jak ktoś chce, to mogę przekleić cały przepis): Zupa z warzyw grillowanych
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
katarzyna.j
Rezydent
Rezydent
Posty: 1016
Rejestracja: 24 lip 2008, 17:38
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Lokalizacja: Ohringen

Re: kącik wegetarian

Post autor: katarzyna.j » 07 kwie 2011, 20:51

Chodzilo za mna cos greckiego i trafilam na swietny przepis na wegetarianska Musake.
Odrazu wyprobowalam i polecam. Jest naprawde pyszna.

Wegetarianska musaka Agnieszki Kręglickiej

nie dodalam jednak zoltek do bialego sosu. Sam parmezan. A do warstwy marchewkowej mniej czosnku. Tez bylo pysznie :)
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-

Awatar użytkownika
kerum
Domownik
Domownik
Posty: 386
Rejestracja: 08 wrz 2006, 21:19
Gadu: 0
Lokalizacja: Basel (BS) / Poznan
Kontaktowanie:

Re: kącik wegetarian

Post autor: kerum » 08 kwie 2011, 11:26

anastazia pisze:....nie to zebym sie czepiala na "dzien dobry" ,ale RYBA to tez mieso... ;)

Czesto na sniadanko (do chlebka z maselkiem )zajadam paste z jaj i avokado
z ciekawosci: czym sie rozni jajko od miesa?

Pozdrawiam,
k.

Awatar użytkownika
lemina
Administrator
Administrator
Posty: 9104
Rejestracja: 02 cze 2005, 13:12
Gadu: 5436677
Lokalizacja: Bülach (ZH)

Re: kącik wegetarian

Post autor: lemina » 08 kwie 2011, 11:43

kerum pisze:
anastazia pisze:....nie to zebym sie czepiala na "dzien dobry" ,ale RYBA to tez mieso... ;)

Czesto na sniadanko (do chlebka z maselkiem )zajadam paste z jaj i avokado
z ciekawosci: czym sie rozni jajko od miesa?.
Nie jestem wegetarianką, ale pokuszę się o odpowiedź. Jeśli źle piszę - proszę mnie poprawić.
Aby mieć jajko nie trzeba zabijać kury?

Dieta z jajkami nazywa się ovo-wege. Jest to dieta dopuszczająca właśnie jajka.
Nie zgadzam się z tobą, ale zaw­sze bro­nił będę twe­go pra­wa do po­siada­nia włas­ne­go zdania. (Wolter)

Awatar użytkownika
kerum
Domownik
Domownik
Posty: 386
Rejestracja: 08 wrz 2006, 21:19
Gadu: 0
Lokalizacja: Basel (BS) / Poznan
Kontaktowanie:

Re: kącik wegetarian

Post autor: kerum » 08 kwie 2011, 12:53

chodzilo mi o fakt, ze jajko jest produktem pochodzenia zwierzecego.

Masz racje, dieta wegetarianska dopuszcza jajka, pomylilem z weganska.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wegetarianizm

Awatar użytkownika
Alty
Moderator
Moderator
Posty: 3754
Rejestracja: 01 lut 2008, 12:09
Lokalizacja: AG

Re: kącik wegetarian

Post autor: Alty » 08 kwie 2011, 12:56

kerum pisze:z ciekawosci: czym sie rozni jajko od miesa?

Pozdrawiam,
k.
bede strzelac - smakiem? ksztaltem? kolorem? ;-) :-D

odmian "wegetarianizmu" (przepraszam za ignorancje w temacie - stad cudzyslow) jest mnostwo, z jajkami, z rybami albo np tylko to, co na ziemie spadlo
Emoc­je i kłam­stwa,fas­cy­nac­ja i gra. Uczu­cia i ich brak... Da­ry,których nie wol­no przyjąć.. Kłam­stwo i praw­da.Czym jest prawda? Zap­rzecze­niem kłam­stwa? Czy stwier­dze­niem fak­tu? A jeżeli fakt jest kłam­stwem, czym jest wówczas praw­da?
A. S.

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: kącik wegetarian

Post autor: badu » 08 kwie 2011, 12:58

Alty pisze:odmian "wegetarianizmu" (przepraszam za ignorancje w temacie - stad cudzyslow) jest mnostwo, z jajkami, z rybami albo np tylko to, co na ziemie spadlo

z rybami
to chyba nie wegetarianizm, ide sie doksztalcic w slowniku :wink:

Awatar użytkownika
Alty
Moderator
Moderator
Posty: 3754
Rejestracja: 01 lut 2008, 12:09
Lokalizacja: AG

Re: kącik wegetarian

Post autor: Alty » 08 kwie 2011, 13:03

badu pisze:
Alty pisze:odmian "wegetarianizmu" (przepraszam za ignorancje w temacie - stad cudzyslow) jest mnostwo, z jajkami, z rybami albo np tylko to, co na ziemie spadlo

z rybami
to chyba nie wegetarianizm, ide sie doksztalcic w slowniku :wink:
no temu wlasnie mowie to, co w nawiasie. nie znam sie, stad cudzyslow.
Emoc­je i kłam­stwa,fas­cy­nac­ja i gra. Uczu­cia i ich brak... Da­ry,których nie wol­no przyjąć.. Kłam­stwo i praw­da.Czym jest prawda? Zap­rzecze­niem kłam­stwa? Czy stwier­dze­niem fak­tu? A jeżeli fakt jest kłam­stwem, czym jest wówczas praw­da?
A. S.

Awatar użytkownika
ramper
Domownik
Domownik
Posty: 140
Rejestracja: 18 maja 2008, 17:18
Gadu: 0
Lokalizacja: Berneck SG

Re: kącik wegetarian

Post autor: ramper » 08 kwie 2011, 13:45

badu pisze:
Alty pisze:odmian "wegetarianizmu" (przepraszam za ignorancje w temacie - stad cudzyslow) jest mnostwo, z jajkami, z rybami albo np tylko to, co na ziemie spadlo

z rybami
to chyba nie wegetarianizm, ide sie doksztalcic w slowniku :wink:
W lit. anglojezyczne spotkalem sie o kresleniem takiej diety jako 'Pescetarianism'
Ale to chyba OT jest - watek mial byc z przepisami?
Make it idiot-proof and someone will make a better idiot.

Awatar użytkownika
katarzyna.j
Rezydent
Rezydent
Posty: 1016
Rejestracja: 24 lip 2008, 17:38
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Lokalizacja: Ohringen

Re: kącik wegetarian

Post autor: katarzyna.j » 08 kwie 2011, 15:01

Gdzies kiedys w sieci - mysle ze google zawsze chetnie pomoze, znalazlam podzial:
Jarosz - je warzywa, ryby i inne stwory morskie, nabial,jaja, a nie je miesa ssakow, ptakow czy gadow.
Wegetarianin - jada tylko warzywa, owoce, jaja, mleko i jego przetwory < dieta zwana rowniez lacto-ovo-vege >
Weganin - jada wylacznie produkty roslinne. Jesli mleko to sojowe.

Sa tez odmiany: futurianin - jada tylko owoce, witarianin - jada tylko surowe warzywa i owoce.

Nie wiem czy jest to podzial prawidlowy czy nie. :wink: wypadaloby ze jestem jaroszem :)
Ale wiem ze kazdy moze jesc co chce i nie jesc tego, na co ochoty nie ma.
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-

Awatar użytkownika
badu
Rezydent
Rezydent
Posty: 928
Rejestracja: 22 lis 2010, 15:14
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: kącik wegetarian

Post autor: badu » 12 kwie 2011, 14:00

anastazia pisze: latwo teraz dostac szparagi ,wiec od siebie dodam tak po prostu Risotto ze szparagami :
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g ryżu do risotto
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 115 ml białego wytrawnego wina
- ok. 1 l. bulionu warzywnego
- 40 g masła
- 20 g startego sera Grana Padano lub Parmezanu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz

Obieramy szparagi
Na ogniu stawiamy garnek z lekko osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się wody wrzucamy najpierw główki szparagów, które blanszujemy dosłownie przez 1,5 minuty, po czym odławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą.

Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone łodyżki i gotujemy przez 3-4 min.- powinny pozostać lekko chrupkie. Odławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą.
Po kilku minutach odcedzamy wszystkie szparagi i odstawiamy na bok.

Risotto przygotowujemy tak jak w przepisie na risotto:)

Wlewając do ryżu ostatnią chochlę bulionu, dodajemy również pokrojone łodyżki szparagów. Mieszamy, czekamy aż bulion zostanie wchłonięty, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i parmezan, odstawiamy na 3-4 min.

Risotto przekładamy na talerze i dekorujemy główkami szparagów i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

(ja czesto ,nie wyrzucam obierek i tych twardych glowek od szapargow ,tylko gotuje na nich bulion (!) ;))
pzdr. i smacznego
Dzieki!
dodalam jeszcze grzybki.
:)

Awatar użytkownika
anastazia
Domownik
Domownik
Posty: 276
Rejestracja: 30 kwie 2008, 16:34
Gadu: 0
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%

Re: kącik wegetarian

Post autor: anastazia » 03 cze 2011, 18:30

...a moze macie jakies sprawdzone sklepy i restauracje wege !? 8) 8)

...ja od siebie moge polecic restauracje Tibits , w ktorej dosc czesto jadam .... http://www.tibits.ch/d/
:wink:
L'aventure c'est mon dada ! ;D

Awatar użytkownika
katarzyna.j
Rezydent
Rezydent
Posty: 1016
Rejestracja: 24 lip 2008, 17:38
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Lokalizacja: Ohringen

Re: kącik wegetarian

Post autor: katarzyna.j » 08 cze 2011, 12:10

anastazia pisze:...a moze macie jakies sprawdzone sklepy i restauracje wege !? 8) 8)

...ja od siebie moge polecic restauracje Tibits , w ktorej dosc czesto jadam .... http://www.tibits.ch/d/
:wink:
Tibits jest pycha. Nalezy do Hiltl - ktory jest wogole pycha i maja ogromny wybor roznych dan z wszystkich stron swiata.
I tylko te dwie restauracje znam.
W Szwajcarii jest o tyle latwiej niz w Polsce, ze taki Migros ma bardzo duzy wybor Cornatur. Ich tofu jest dobre - maja nawet jedwabiste - ultra delikatne.
Ale czego brakuje mi w Szwajcarii to pasztety sojowe tj. Sante czy Primavika (wlasnie przywiozlam sobie z kasza jaglana - jami).
Nadrabiam robiac paszetety sama: np.: z soczewicy wg Agnieszki Kreglickiej:

PASZTET Z SOCZEWICY

Albo z suszonych kotletow sojowych, ktore przywoze z PL - lekkie, tanie, mozna dlugo przechowywac.
Wowczas wystarczy je ugotowac w warzywnym bulionie, zmiksowac i dodawac co sie nawinie i na co mamy ochote.
I tak :
- jajka i ew. bulka tarta (zeby sie trzymal)
- nasiona slonecznika, dyni, sezamu
- mielone orzechy
- mozna dodac tez soczewice ugotowana i zmiksowana. Albo cieciorke np.
- warzywa - por, czosnek, marchewka - ktora troche pasztet oslodzi, grzyby
- suszone sliwki - moja ulubiona wersja jesienna
- przyprawy
- tluszcz - oliwka lub maslo


Co ma byc ugotowane - ugotowac, co zmiksowane - zmiksowac, marchewke zetrzec na tarce w grube wiorki,
wszystko wymieszac, doprawic i zapiekac w aluforemkach (Migros) w 180 stopniach przez 30 - 45 minut.
Dobrze wystudzic i gotowe. Jesli foremek jest wiecej niz jedna - mozna mrozic :)
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-

Awatar użytkownika
anastazia
Domownik
Domownik
Posty: 276
Rejestracja: 30 kwie 2008, 16:34
Gadu: 0
Lokalizacja: Bern 30% ,Genève 70%

Re: kącik wegetarian

Post autor: anastazia » 08 cze 2011, 12:14

Kasia, a na dobra (i latwa )zupke z soczewicy masz przepis ? 8)
L'aventure c'est mon dada ! ;D

ania
Domownik
Domownik
Posty: 418
Rejestracja: 03 kwie 2005, 19:42
Gadu: 0
Lokalizacja: Sugiez FR

Re: kącik wegetarian

Post autor: ania » 09 cze 2011, 13:24

troche nie w temacie przepisow, ale baardzo polecam vege jedzenie w Tibits (szczegolnie, ze o vege restauracje w CH nie latwo):
http://tibits.ch/d/restaurants-take-away/zuerich/

jestem bardziej w temacie wegansko-raw food i polecam np. pyszna i zdrowa czekolade ze skladnikow z tej strony:
http://www.surovital.pl/page/Przepisy

albo "nutelle" dla dzieci, z ciecierzycy (i w ogole, przepisy z tego bloga):
http://kuchenne-fantazje.blogspot.com/2 ... iorki.html

i jeszcze moj autorski sos do makaronow, warzyw, sushi wegetarianskiego...

2 avokado
2 paczki pietruszki
2 paczki kolendry
sok z 1 cytryny
2-4 zabki czosnku
oliwa z oliwek

miksujemy wszystko blenderem dostosowujac ilosc czosnku/cytryny/oliwy do smaku.
niczym innym nie doprawiam.

i zupa pomidorowa bez gotowania:

1-2 kg pomidorow sparzyc i obrac ze skorki, wyjac szypulki, zmiksowac. Dodac troche oliwy z oliwek, soku z cytryny i ewentualnie ziol do smaku.

jezeli ktos jada smietane to mozna juz w miseczce udekorowac odrobina smietany i listkami bazylii. Z grzankami smakuje przepysznie.

Awatar użytkownika
katarzyna.j
Rezydent
Rezydent
Posty: 1016
Rejestracja: 24 lip 2008, 17:38
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Lokalizacja: Ohringen

Re: kącik wegetarian

Post autor: katarzyna.j » 09 cze 2011, 19:28

anastazia pisze:Kasia, a na dobra (i latwa )zupke z soczewicy masz przepis ? 8)
Bardzo dobra i bardzo latwa zupka z soczewicy (zielonej):
- zielona soczewice ugotowac wraz z marchewka, ziemniakami (nie sa konieczne), podsmazona cebulka i czosnkiem w bulionie warzywnym.
Dodac lisc laurowy, ziele angielskie. na koniec doprawic do smaku - sola (jesli jeszcze trzeba) i pieprzem.
Sama dosypuje jeszcze majeranek pod sam koniec. Bo lubie :)

Wiele przepisow na zupe z soczewicy ma w skladzie pomidory, a mnie sie wydaje ze wowczas kompletnie zmienia sie smak
i zanika smak soczewicy. Wiec nie dodaje. :wink:
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-

Awatar użytkownika
katarzyna.j
Rezydent
Rezydent
Posty: 1016
Rejestracja: 24 lip 2008, 17:38
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Lokalizacja: Ohringen

Re: kącik wegetarian

Post autor: katarzyna.j » 03 lis 2011, 11:37

Ciekawa opcja na jesienna tarte:

Tarta z dynia i gorgonzola
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-

Awatar użytkownika
katarzyna.j
Rezydent
Rezydent
Posty: 1016
Rejestracja: 24 lip 2008, 17:38
Gadu: 0
tlen: też mam
skype: również mam
Lokalizacja: Ohringen

Re: kącik wegetarian

Post autor: katarzyna.j » 30 sty 2012, 19:17

anastazia pisze:Kasia, a na dobra (i latwa )zupke z soczewicy masz przepis ? 8)
Wlasnie pojawila sie druga opcja. Tyle co ugotowalam.
Latwa, szybka, syta a do tego pyszna. :)

Lekko pikantna aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy.

2 L wywaru warzywnego
2 marchewki
2 duze ziemniaki
pol cebuli
2 obrane zabki czosnku
2/3 opakowania czerwonej soczewicy (migros)
pol lyzeczki pasty sambal olelek (lub ostrej papryki)
kilka galazek swiezej kolendry
kolendra mielona
kminek mielony (kümmel)


Zaczynamy od cebuli. Trzeba ja obrac, posiekac i podsmazyc w rondelku na odrobinie tluszczu razem ze sprasowanym czosnkiem. W duzym garnku zagotowac bulion warzywny. Marchew i ziemniaki obrac, pokroic w kostke i wrzucic do bulionu, razem z podsmazona cebulka i czosnkiem. Wsypac soczewice i zagotowac. Dodac po okolo lyzeczce: mielone ziarna kolendry i kminek.
Soczewica rozgotowuje sie bardzo szybko, robi sie z niej papka, ziemniaki i marchew jesli sa pokrojone w kostke tez nie potrzebuja duzo czasu.
Umyc i posiekac swieza kolendre. Gdy warzywa beda miekkie, dodac do nich kolendre, paste sambal olelek/chili i zmiksowac.
Jesli trzeba - mozna doprawic sola lub przyprawa maggi.
Podawac z croutons'ami i listkiem kolendry do dekoracji.

PS.
Oczywiscie moze odpuscic sobie chili jesli zupka ma byc tez dla dzieciaczkow ;)
Na kozetce leżę sobie,
myśli unikam,
słów teeeż, bo słowa
lubią ze mnie drwić

Husky -=Na Kozetce=-

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1344
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: kącik wegetarian

Post autor: aleksandra » 02 lis 2012, 15:33

Dawajcie dziewczyny jeszcze wiecej tych przepisow.
Prosze.

Awatar użytkownika
aleksandra
Rezydent
Rezydent
Posty: 1344
Rejestracja: 23 cze 2006, 16:07
Lokalizacja: BE

Re: kącik wegetarian

Post autor: aleksandra » 05 lut 2013, 14:14

Strony z przepisami wegetarianskimi:

w jezyku polskim:
http://wegetarianka.blox.pl/html/131072 ... tml?557144

W jezyku niemieckim:
http://www.saison.ch/de/rezepte/archive ... ch/?page=1

Tutaj potrawy ze szpinakiem
wegetarianskie i z miesem
http://gotowanie.onet.pl/przepisy/wyszu ... zpinak&p=1

domel07
Domownik
Domownik
Posty: 232
Rejestracja: 18 sie 2014, 07:30
Gadu: 0
Lokalizacja: Kanton ZH

Re: kącik wegetarian

Post autor: domel07 » 26 sie 2014, 20:40

Kacik umarl czy ktos tu jeszcze pichci?

Zalaczam turbo przepis dla zapracowanych. Wrocilem z roboty o 20:00 i chcialem cos szybko zjesc.

https://lh6.googleusercontent.com/-mMC2 ... 000175.JPG

Cieciorka namoczona przez noc ugotowala sie w parowym garnku w 15 minut. W tym samym czasie standard: cebula, grzyby, pokrojone w drobna kostke male ziemniaki, sol pieprz, przyprawy, potem mrozonka warzywna z paczki, jak gotowe zmieszac z cieciorka, osobno ugotowana kasza, po ugotowaniu dodac oleju i jeszcze zamknac zeby "doszla". Posypac pietruszka.

Zdrowe szybkie zarcie w pol godziny, moze nie wyglada najatrakcyjniej, no ale nie wszystko zloto etc. itd.

Awatar użytkownika
dunka
Rezydent
Rezydent
Posty: 2095
Rejestracja: 25 lut 2007, 17:06
Gadu: 0

Re: kącik wegetarian

Post autor: dunka » 26 paź 2014, 16:23

Salatka z dyni i fasoli.

Biala fasole ugotowac, najlepiej maslowa. Dynie pokroic w kostke, upiec na chrupko, albo usmazyc na oleju.

Przygotowac dressing - olej z pestek dyni, sol, pieprz, musztarda, jak jest gotowy, to kilka lyzek goracego bulionu warzywnego i musztarda. Uprazyc lyzke pestek dyni.

Fasole i dynie polac sosem wymieszac. Ulozyc na lisciach salaty, na to kilka listkow rukoli, polac reszta sosu, posypac prazonymi pestkami.

Te fasole mozna kupic w tureckich sklepach, jest pyszna :D

domel07
Domownik
Domownik
Posty: 232
Rejestracja: 18 sie 2014, 07:30
Gadu: 0
Lokalizacja: Kanton ZH

Re: kącik wegetarian

Post autor: domel07 » 26 paź 2014, 16:26

Brzmi bardzo smacznie. Jakies zdjecie?
Biala fasole mozna tez kupic w Dennerze i Aldiku (co to jest fasola "maslowa"?)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dunka
Rezydent
Rezydent
Posty: 2095
Rejestracja: 25 lut 2007, 17:06
Gadu: 0

Re: kącik wegetarian

Post autor: dunka » 26 paź 2014, 16:34

Nie mam foto. Uwierz na slowo, ze salatka ladnie wyglada i jeszcze lepiej smakuje.

Ta fasola ma wieksze ziarna niz "piekny Jas" ;) Szybciej sie gotuje. Mozna ja jesc na cieplo tylko polana maslem, mozna zrobic z niej paste na kanapki (trzeba po ugotowaniu zdjac skorki), moze byc baza do wielu ciekawych dan.

domel07
Domownik
Domownik
Posty: 232
Rejestracja: 18 sie 2014, 07:30
Gadu: 0
Lokalizacja: Kanton ZH

Re: kącik wegetarian

Post autor: domel07 » 26 paź 2014, 16:39

Wierze, wierze na slowo :) Uwielbiam dynie.
Co do szybkiego gotowania fasoli, jakakolwiek namoczona przez noc gotuje sie w garnku parowym w 10 minut. Polecam.

Awatar użytkownika
dunka
Rezydent
Rezydent
Posty: 2095
Rejestracja: 25 lut 2007, 17:06
Gadu: 0

Re: kącik wegetarian

Post autor: dunka » 26 paź 2014, 17:06

Dziekuje za tip :D

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość