Swisscom WiFi

Wszystko co jest związane z komputerami i techniką.
Regulamin forum
Za wykorzystanie przez osoby trzecie danych kontaktowych, takich jak adresy pocztowe, numery telefonu i faksu oraz adresy e-mailowe podane przez użytkownika na tej stronie, odpowiada użytkownik je podający
Awatar użytkownika
woytex
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 80
Rejestracja: 03 kwie 2007, 22:19
Gadu: 0
Lokalizacja: BE
Kontaktowanie:

Swisscom WiFi

Post autor: woytex » 21 cze 2015, 17:31

Cześć mam takie pytanie chciałbym sobie kupić modem wifi i właśnie czy będzie działał zwykły modem ze sklepu czy muszę kupić go od swisscom za 149 Fr :(

Bartek M.
Swojak
Swojak
Posty: 7577
Rejestracja: 08 sie 2005, 16:10
Gadu: 5045389
Lokalizacja: Toruń/Wrocław/Zürich
Kontaktowanie:

Re: Swisscom WiFi

Post autor: Bartek M. » 22 cze 2015, 07:45

Musisz kupic od Swisscomu. Cale zarzadzanie modemu/routera jest po stronie operatora i jesli model jest nie znany, to sie nie polaczysz.

Bartek M.
Wyzej podane informacje sa jedynie moimi domyslami na podstawie poczynionych obserwacji i moga sie roznic od stanu faktycznego
Nie umiem widziec w "nadplaszczyznie" i nie "wiem, kto za tym stoi".

yacek
Rezydent
Rezydent
Posty: 809
Rejestracja: 19 lip 2007, 14:27
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: Swisscom WiFi

Post autor: yacek » 22 cze 2015, 17:14

Nie musisz - przynajmniej jeżeli chodzi o sam dostęp do internetu. Jeżeli masz TV i telefon przez VOIP od Swisscom'a (tj. podłączasz telefon do modemu, a nie rozgałęźnika/filtra DSL) to i tak, i nie, ponieważ Swisscom nie podaje danych do rejestracji SIP, ale ponoć można je odczytać z modemu Swisscom (czyli wcześniej trzeba go mieć lub pożyczyć).
Oto strona, gdzie podane są niektóre informacje:
http://blog.uniqueservice.ch/swisscom-t ... betreiben/

Np. z modemów "Centro Grande" (producent Motorola) nie da się tych danych odczytać, ale z Centro Grande produkcji "Pirelli" już tak.
http://labs.swisscom.ch/t5/Diskussionen ... d-p/239155

Awatar użytkownika
woytex
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 80
Rejestracja: 03 kwie 2007, 22:19
Gadu: 0
Lokalizacja: BE
Kontaktowanie:

Re: Swisscom WiFi

Post autor: woytex » 22 cze 2015, 18:10

Cześć dzięki za odpowiedz nie jestem kumaty w tej dziedzinie ale mam modem od swisscom tylko ze na kablu i to mnie denerwuje troche :) i chciałbym sobie wifi kupić taki tańszy np. z Media za 50 fr. ale widzę ze to chyba sie nie da :( pozdrawiam Wojtek

Marcin.osw
Domownik
Domownik
Posty: 159
Rejestracja: 30 lip 2014, 09:39
Gadu: 0
Lokalizacja: Olten-SO

Re: Swisscom WiFi

Post autor: Marcin.osw » 22 cze 2015, 22:11

To może wystarczy sam router podłączyć.

yacek
Rezydent
Rezydent
Posty: 809
Rejestracja: 19 lip 2007, 14:27
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: Swisscom WiFi

Post autor: yacek » 22 cze 2015, 22:46

Dokładnie. Jeżeli możesz przeżyć z dwoma urządzeniami, to kup tzw. "wireless router", zwany czasami "WiFi access point" i podłącz go do tego kabla, do którego z reguły podłączasz komputer. Niestety nie jestem w temacie co do takich urządzeń obecnie, ale jak poszukasz na polskojęzycznych forach to na pewno znajdziesz sporo wątków. Możesz chcieć np. włączyć tzw. bridge mode. Ale nie jest to konieczne do zwykłego przeglądania internetu.

Bartek M.
Swojak
Swojak
Posty: 7577
Rejestracja: 08 sie 2005, 16:10
Gadu: 5045389
Lokalizacja: Toruń/Wrocław/Zürich
Kontaktowanie:

Re: Swisscom WiFi

Post autor: Bartek M. » 23 cze 2015, 08:32

Nie oszczedzaj na WiFi. Czasem 50 lub 100 CHF robi ogromna roznice. Moze sie okazac, ze 2 pomieszczenia dalej sygnal bedzie za slaby... Nie zeby routery Swisscom byly jakies wspaniale - wrecz przeciwnie. Ale inwestycja 200 CHF w dobre urzadzenie WiFi sie oplaca.

Bartek M.
Wyzej podane informacje sa jedynie moimi domyslami na podstawie poczynionych obserwacji i moga sie roznic od stanu faktycznego
Nie umiem widziec w "nadplaszczyznie" i nie "wiem, kto za tym stoi".

Awatar użytkownika
woytex
Przyjaciel Domu
Przyjaciel Domu
Posty: 80
Rejestracja: 03 kwie 2007, 22:19
Gadu: 0
Lokalizacja: BE
Kontaktowanie:

Re: Swisscom WiFi

Post autor: woytex » 23 cze 2015, 17:39

Dzięki za pomoc masz racje jednak kupie ten od swisscomu nie będe nic kombinował jeszcze raz Dzięki i Pozdrawiam

Bartek M.
Swojak
Swojak
Posty: 7577
Rejestracja: 08 sie 2005, 16:10
Gadu: 5045389
Lokalizacja: Toruń/Wrocław/Zürich
Kontaktowanie:

Re: Swisscom WiFi

Post autor: Bartek M. » 24 cze 2015, 08:47

Jesli masz juz modem/router od Swisscomu to zostaw go i tak poradzili inni dokup do tego jakis osobny router/access point WiFi za 200 CHF. To co dostaniesz ze Swisscomu jest takie sobie. Chyba, ze kompletnie nie masz pojecia o WiFi i laczeniu routerow/modemow ze soba, to faktycznie lepiej od Swisscomu - tam CI przysla instrukcje krok po kroku.

Bartek M.
Wyzej podane informacje sa jedynie moimi domyslami na podstawie poczynionych obserwacji i moga sie roznic od stanu faktycznego
Nie umiem widziec w "nadplaszczyznie" i nie "wiem, kto za tym stoi".

yacek
Rezydent
Rezydent
Posty: 809
Rejestracja: 19 lip 2007, 14:27
Gadu: 0
Lokalizacja: VD

Re: Swisscom WiFi

Post autor: yacek » 24 cze 2015, 17:18

Ja z tym routerem Grand central czy jak się tam zwał miałem same problemy. Co kilkanaście dni musiałem go resetować tak, aby ponownie wczytał konfigurację. Dodanie drugiej sieci dla WiFi i jej włączanie/wyłączanie skończyło się tym, że i ta pierwsza została wyłączona na dobre, router zapomniał hasło, i musiałem go od nowa konfigurować bezpośrednio podłączony, bo biedny zdalnie, ze strony Swisscom'a, nie dało się już nic przełączyć. Lepiej kup coś porządnego.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości