Jaki internet?

Wszystko co jest związane z komputerami i techniką.
Regulamin forum
Za wykorzystanie przez osoby trzecie danych kontaktowych, takich jak adresy pocztowe, numery telefonu i faksu oraz adresy e-mailowe podane przez użytkownika na tej stronie, odpowiada użytkownik je podający
Pawelos84
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 05 lut 2015, 17:00
Gadu: 0
Lokalizacja: Interlaken

Jaki internet?

Post autor: Pawelos84 » 07 lut 2015, 13:41

Witam. Nie posiadam jeszcze pozwolenia, wczoraj się zameldowałem w gminie, mam mieszkanie i kontrakt na czas nieokreślony. Pani w gminie powiedziała mi że na 100% będę miał B, ale może to potrwać nawet 8 tygodni, kanton Bern, dużo wniosków itp.

Teraz najważniejsze dla mnie w mieszkaniu nie ma internetu, nie łapie żadnych sieci wifi, a potrzebuję nielimitowany internet aby móc na skype z rodziną porozmawiać, oglądnąć polską tv itp. Czy bez pozwolenia mogę wziąć jakiś stacjonarny internet? Czy są tu jakies opcje internetu gsm nielimitowanego?

Awatar użytkownika
wojtek/rheinfelden
Domownik
Domownik
Posty: 383
Rejestracja: 27 kwie 2012, 18:49
Gadu: 7316141

Re: Jaki internet?

Post autor: wojtek/rheinfelden » 07 lut 2015, 14:13

W Lebara mobile http://www.lebara.ch/index-Sunrise-YOLL ... H-CHF.html
10 GB miesiąc kosztuje po 100% gratisu przy doładowaniu ca. 35 CHF. Zero umowy zasięg w 4G w miarę.

Stacjonarny to nie wiem ? UPC ?
People for Process Automation

Pawelos84
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 05 lut 2015, 17:00
Gadu: 0
Lokalizacja: Interlaken

Re: Jaki internet?

Post autor: Pawelos84 » 07 lut 2015, 19:48

czy istnieje jakiś mobilny ale nielimitowany?

Awatar użytkownika
wojtek/rheinfelden
Domownik
Domownik
Posty: 383
Rejestracja: 27 kwie 2012, 18:49
Gadu: 7316141

Re: Jaki internet?

Post autor: wojtek/rheinfelden » 07 lut 2015, 20:07

Nie wiem nic o takim. Były reklamy o orange 'ohne limit' ale dla 'nich' to znaczy 1GB na miesiąc.

Pogooglować by trzeba było, poszukaj a znajdziesz. Na tzw prepaid lub Abo
People for Process Automation

woktek32
Przygodny Gość
Przygodny Gość
Posty: 7
Rejestracja: 16 gru 2014, 12:18
Gadu: 0
Lokalizacja: ch Matten Interlaken

Re: Jaki internet?

Post autor: woktek32 » 07 lut 2015, 20:17

witam jeszcze w yallo jest net ale tylko 1gb ale zato za 40fr masz nielimitowane rozmowy w ch i na calą europe

woktek32
Przygodny Gość
Przygodny Gość
Posty: 7
Rejestracja: 16 gru 2014, 12:18
Gadu: 0
Lokalizacja: ch Matten Interlaken

Re: Jaki internet?

Post autor: woktek32 » 07 lut 2015, 20:25

a ten lebra to jak śmiga

Awatar użytkownika
wojtek/rheinfelden
Domownik
Domownik
Posty: 383
Rejestracja: 27 kwie 2012, 18:49
Gadu: 7316141

Re: Jaki internet?

Post autor: wojtek/rheinfelden » 07 lut 2015, 21:03

woktek32 pisze:a ten lebra to jak śmiga

Zainstalowany w aucie pracuje na Huawei E5372 + antena 10dBi. Osiąga zawsze min 25MB download, PING 0 ms.

Pzdr
People for Process Automation

woktek32
Przygodny Gość
Przygodny Gość
Posty: 7
Rejestracja: 16 gru 2014, 12:18
Gadu: 0
Lokalizacja: ch Matten Interlaken

Re: Jaki internet?

Post autor: woktek32 » 07 lut 2015, 21:06

to musze kupić karte z lebra i modem usb czy cos innego potrzebuje
podpowiedz jak możesz

Awatar użytkownika
wojtek/rheinfelden
Domownik
Domownik
Posty: 383
Rejestracja: 27 kwie 2012, 18:49
Gadu: 7316141

Re: Jaki internet?

Post autor: wojtek/rheinfelden » 07 lut 2015, 21:16

Karta jest za darmo wystarczy ją tylko zamówić, kupić Modem Typ: 4G, Antenę i to wszystko zainstalować. Wtedy masz net w aucie zawsze i wszędzie internet radio, youtube, navi aktualizacje, filmy w korkach, lub na pauzie. TV online też działa przy min 25 MB<s
People for Process Automation

Pawelos84
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 05 lut 2015, 17:00
Gadu: 0
Lokalizacja: Interlaken

Re: Jaki internet?

Post autor: Pawelos84 » 07 lut 2015, 21:30

no tak ale 10gb na miesiąc to malutko, przy codziennym gadaniu przez skype srednio godzine z video to na tydzien starczy :(

Awatar użytkownika
wojtek/rheinfelden
Domownik
Domownik
Posty: 383
Rejestracja: 27 kwie 2012, 18:49
Gadu: 7316141

Re: Jaki internet?

Post autor: wojtek/rheinfelden » 07 lut 2015, 21:44

To kupisz sobie 4 pakiety po 10GB na miesiąc, lub umowe na stajonarny net.
People for Process Automation

Pawelos84
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 05 lut 2015, 17:00
Gadu: 0
Lokalizacja: Interlaken

Re: Jaki internet?

Post autor: Pawelos84 » 08 lut 2015, 00:54

a bez pozwolenia mozna?

Awatar użytkownika
wojtek/rheinfelden
Domownik
Domownik
Posty: 383
Rejestracja: 27 kwie 2012, 18:49
Gadu: 7316141

Re: Jaki internet?

Post autor: wojtek/rheinfelden » 08 lut 2015, 11:16

Pawelos84 pisze:a bez pozwolenia mozna?

Potrzeba pozwolenia z NASA na korzystanie z internetu.
People for Process Automation

Rico:ch
Rezydent
Rezydent
Posty: 1542
Rejestracja: 21 sie 2014, 22:47
Gadu: 0
Lokalizacja: BERN

Re: Jaki internet?

Post autor: Rico:ch » 08 lut 2015, 11:24

wojtek/rheinfelden pisze:
Pawelos84 pisze:a bez pozwolenia mozna?

Potrzeba pozwolenia z NASA na korzystanie z internetu.
Podaj numer pozwolenia,po niżej paSA.

Awatar użytkownika
wojtek/rheinfelden
Domownik
Domownik
Posty: 383
Rejestracja: 27 kwie 2012, 18:49
Gadu: 7316141

Re: Jaki internet?

Post autor: wojtek/rheinfelden » 08 lut 2015, 11:40

Numer jest ściśle tajny i za udostępnienie go grozi utrata IP, paSA *PASA - Publications of the Astronomical Society of Australia*
nie trzeba pytać o zgodę, wystarczy NASA
People for Process Automation

Rico:ch
Rezydent
Rezydent
Posty: 1542
Rejestracja: 21 sie 2014, 22:47
Gadu: 0
Lokalizacja: BERN

Re: Jaki internet?

Post autor: Rico:ch » 08 lut 2015, 12:00

Dzięki Wojtek,żę od odebrałeś sygnał.
Chodziło mi jednak o centymetry żeby można było się czegoś trzymać.
Jakby co.

Pawelos84
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 05 lut 2015, 17:00
Gadu: 0
Lokalizacja: Interlaken

Re: Jaki internet?

Post autor: Pawelos84 » 08 lut 2015, 14:54

chodziło mi o stacjonarny net, czy wymaga pozwolenia, a co do odpowiedzi "domowników" ładnie reprezentujecie forum swoimi odpowiedziami.

Awatar użytkownika
wojtek/rheinfelden
Domownik
Domownik
Posty: 383
Rejestracja: 27 kwie 2012, 18:49
Gadu: 7316141

Re: Jaki internet?

Post autor: wojtek/rheinfelden » 08 lut 2015, 15:09

Pawelos84 pisze:chodziło mi o stacjonarny net, czy wymaga pozwolenia, a co do odpowiedzi "domowników" ładnie reprezentujecie forum swoimi odpowiedziami.

E sorry nie sprecyzowałeś pytania. Nie wiem o jakie pozwolenie Ci chodziło, i w dalszym ciągu nie wiem. Pytałeś o net mobilny bez ograniczeń, a potem czy potrzebne na niego pozwolenie, Tak ?
People for Process Automation

Rico:ch
Rezydent
Rezydent
Posty: 1542
Rejestracja: 21 sie 2014, 22:47
Gadu: 0
Lokalizacja: BERN

Re: Jaki internet?

Post autor: Rico:ch » 08 lut 2015, 15:23

Pawelos84 pisze:chodziło mi o stacjonarny net, czy wymaga pozwolenia, a co do odpowiedzi "domowników" ładnie reprezentujecie forum swoimi odpowiedziami.
Czy to mróz.czy już szwajcarski kołek trawisz?
więcej luzu.

b-r-k
Rezydent
Rezydent
Posty: 5161
Rejestracja: 28 sty 2008, 18:39
Gadu: 0
Lokalizacja: (CH)

Re: Jaki internet?

Post autor: b-r-k » 08 lut 2015, 15:27

Pawelos powiedział wyraźnie, że nie ma jeszcze pozwolenia na pobyt i że na otrzymanie "B" czeka się kilka tygodni, więc nie wie jaki internet w tej sytuacji może wykupić, gdyż potrzebuje internet jak naj szybciej.
Przynajmniej ja tak jego wpis zrozumiałam.
Niestety nie wiem jak odpowiedzieć.
-------
Każdy trud przynosi zysk, gadulstwo - jedynie straty. (Salomon 925 p.n.e ).... ;-)

Pawelos84
Bywalec
Bywalec
Posty: 14
Rejestracja: 05 lut 2015, 17:00
Gadu: 0
Lokalizacja: Interlaken

Re: Jaki internet?

Post autor: Pawelos84 » 08 lut 2015, 18:39

właśnie o to mi chodzi, wiem że z B moge sobie abonament itp wziąć, ale teraz wiszę w powietrzu, mam kontrakt zameldowanie ale nie mam pozwolenia, na które czekam, w gminie dowiedziałem się że około 2 miesiące musze czekać a net potrzebny mi już. Mobilny bez limitów ok, z limitami odpada. Może też być stałe łącze ale czy mi dadzą?

Spiggy
Swojak
Swojak
Posty: 8276
Rejestracja: 07 mar 2006, 11:16
Gadu: 15653476
Lokalizacja: AG

Re: Jaki internet?

Post autor: Spiggy » 08 lut 2015, 20:21

Jestes zameldowany wiec masz prawo do lokalu - nie sadze by cablecom robil problemy
Kosciesza

Marcin.osw
Domownik
Domownik
Posty: 159
Rejestracja: 30 lip 2014, 09:39
Gadu: 0
Lokalizacja: Olten-SO

Re: Jaki internet?

Post autor: Marcin.osw » 08 lut 2015, 21:50

Ja mam telefon w sieci Lycamobile. Nie ma tam pakietu "bez ograniczeń". Największy jest 10GB za 45 franków na 30 dni. Mi starcza 1GB za 6 CHF.
Kartę można kupić i doładować w kkiosk czy jak to się nazywa.
Normalnie podłączając do kompa internet nie działa bo jest coś tam poblokowane, ale wystarczy jakiś program zainstalować i śmiga.

Czas oczekiwania to rejestracja. Trzeba by na kogoś to zarejestrować jak nie masz jeszcze B. Maila wysyłasz, pół dnia albo jeden i jest potwierdzenie ze działa.

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości